Od danas prijava za vakcinu protiv kovida-19 i putem kol-centra

Kol-centar preko kog građani Srbije mogu da iskažu interesovanje za vakcinaciju danas je počeo sa radom. Prijavljivanjem preko portala eUprava, koje je omogućeno pre tri dana, do sad je interosovanje za vakcinaciju iskazalo više od 175.000 ljudi. 

Vakcina Fajzer/Biontek Foto: Srđan Ilić

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović je za RTS naveo da je prijavljivanje preko kol-centra pozivom na broj 0800 222 334 moguće od osam sati.

"Prijavljivanje preko portala e-Uprave je sigurno najkomforniji način, najbrži, najefikasniji i najprecizniji, ali smo svesni da ipak postoji deo stanovništva koji voli da to uradi putem telefona, tako da smo zajedno sa 'Telekomom Srbije' organizovali veliki kontakt centar koji je počeo da radi jutros", rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, građani koji su zainteresovani za vakcinaciju treba da ostae osnovne lične podatke - ime, prezime, jedinstveni matični broj građana.

"Bitno je da se ostave kontakt podaci - adresa elektronske pošte, broj mobilnog i fiksnog telefona. Za one sugrađane koji se budu prijavljivali preko kontakt centra adresa elektronske pošte neće biti obavezna jer smo svesni da su to možda građani koji nisu dovoljno informatički pismeni", istakao je direktor kancelarije za eUpravu.

Dodao je da građani takođe ostavljaju podatak - gde žele da se vakcinišu, u kojoj opštini ili kom gradu, ali i podatke o tome da li boluju od neke hronične bolesti.

"Ostavljaju se i osnovni podaci vezani za možda hronične bolesti koje imaju i podatak koji je nama veoma bitan u celoj ovoj logističkoj operaciji, a to je da li su građani saglasni da prime bilo koju vakcinu koju je odobrila naša Agencija za lekove i medicinska sredstva ili žele neku posebnu vakcinu", rekao je Jovanović.

Od 175.000 građana koji su se do sada prijavili, 50.000 je, kako kaže, reklo da želi da primi bilo koju vakcinu.

Napomenuo je da vakcinacija nije obavezna i da, kada se neko prijavi, ostavlja telefon i mejl na koji dobija link preko koga može da obriše prijavu ili da je izmeni.

Navodi da i, ako neko bude pozvan, ne mora da dođe, i da je prijava dobar alat da se celokupna Srbija logistički pripremi za masovnu vakcinaciju.

Izvor: RTS