Od juna na Kosovu samo pozivni +383

Strani telefonski pozivni brojevi za Kosovo, kao što su pozivni broj Monaka (+377), Slovenije (+386), i Srbije (+381) za fiksno i mobilno pozivanje na Kosovu, ugasiće se do juna ove godine, a koristiće se samo pozivni broj za Kosovo +383, obavestili su javnost predstavnici Regulatorne agencije za elektronske i poštanske komunikacije (ARKEP), a prenosi Kossev.

ilustracija telekomunikacije

KoSSev je pratio pitanje mobilne i fiksne telefonije o kojem su timovi iz Beograda i Prištine krajem pretprošle godine postigli sporazum u Briselu.

Predsednik Borda, Krešnik Gaši, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da se do sada, primena pozivnog broja +383 odvijala prema predviđenoj dinamici plana migracije, sa aktuelnim pravilima za pozivni +383.

"Trenutno je u fiksnoj telefoniji sa pozivnim brojem 381 moguće otvariti pozive sa pozivnim 383, što znači da glavni operator Kosovo Telekom, i u odlaznim i u dolaznim pozivima - koristi pozivni 383, dok se u mobilnoj telefoniji pozivni 383 koristi u dolaznim pozivima iz drugih zemalja ka Kosovu. U sledećoju fazi će početi uklanjanje pozivnog broja 381, a pozivni broj 383 će se koristiti i kod odlaznih poziva, da bi se u junu svi strani pozivni brojevi ukinuli i ostao samo 383," kaže Gaši, a prenosi Kossev.

U međuvremenu, Gaši je rekao da je se ove gopdine očekuje i promena SIM kartica za više od dva miliona korisnika mobilne telefonije.

"Sa promenom SIM kartice počeće se u prvih šest meseci 2018. To ne znači da će promena početi 1. januara, ali će  biti izvršena u prvih šest meseci 2018", kaže Gaši.

Kosovu je Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU) u decembru 2016, dodelila telefonski pozivni broj nakon sporazuma o telekomunikacijama u Briselu - između Beograda i Prištine.

Ovaj sporazum, pored toga što se njime Kosovu dodeljuje telefonski broj, predvideo je i prestanak svih nezakonitih operatora na Kosovu.

Prvog maja prošle godine, dva srpska operatora prestala su da funkcionišu, posebno na severu, dok, treći operator koji je bio nezakonit - radi, nakon što je dobio privremenu dozvolu i ograničio rad.

Kosovski Srbi, prema pisanju Kosseva, smatraju da je gašenje dva srpska operatora nepravedno, jer, po njima, "sada imaju operatora kojeg nisu birali".

Prvi telefonski poziv na broj +383, uspostavljen je u februaru prošle godine.

Sporazum o telekomunikacijama različito je predstavljen u Beogradu i Prištini. Obe strane su zadovoljne postignutim dogovorom, ali su javnosti predstavile različite informacije o tome što je dogovoreno.

Direktor Kancelarije za Kim Marko Đurić je rekao da je sporazum o telekomunikacijama s Prištinom omogućio nesmetan rad i očuvanje kompletne imovine Telekoma na Kosovu i da je Srbija vlasnik pozivnog broja za Kosovo.

S druge strane, Edita Tahiri je navela da je dogovoreno izdavanje "privremene i ograničene dozvole operateru mobilne telefonije MTS, koji će biti registrovan prema zakonima Kosova", a da je država Kosovo dobila međunarodni pozivni broj 383, nad kojim će imati pun suverenitet.

Izvor: Kossev