Odbor Agencije za borbu protiv korupcije sutra o 12 kandidata za direktora

Na sednici Odbora Agencije za borbu protiv korupcije sutra će biti razmatrane prijave kandidata za direktora tog tela. Na konkurs je stiglo 13 prijava, ali je jedna odbačena zbog nepotpune dokumentacije.

Agencija za borbu protiv korupcije

Insajder.net je imao uvid u biografije devet kandidata za čelno mesto u Agenciji za borbu protiv korupcije. Zanimljivo je da je među njima i dvoje nekadašnjih bliskih saradnika bivšeg ministra pravde Nikole Selakovića.  

Između ostalih, za direktora Agencije konkurisala je Ljiljana Blagojević, sadašnja gradska pravobraniteljka, koja je došla na tu poziciju 2015. na predlog gradonačelnika Beograda Siniše Malog. Blagojevićeva je pre toga, od 2012. do 2014, u Ministarstvu pravde bila pomoćnica Nikole Selakovića. 

Među kandidatima za direktora Agencije za borbu protiv korupcije su i bivši portparol Tužilaštva za organizovani kriminal i Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić, Dejan Damjanović, šef kabineta direktora Agencije za borbu protiv korupcije, Milica Božanić, pomoćnica direktora Agencije zadužena za međunarodnu saradnju, i Dejan Milić, zaposlen u Agenciji, u Sektoru za rešavanje o sukobu interesa. 

Kandidaturu za direktora Agencije podnela je Biljana Pavlović, koja je od 2012. do 2014. bila direktorka Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom pri Ministarstvu pravde, a zatim i državna sekretarka. Tokom rada u Direkciji, Pavlovićevoj je suđeno za mobing. Pošto ju je Viši sud u Beogradu proglasio krivom prebačena je na drugu poziciju u Ministarstvu, gde je ostala do dolaska Nele Kuburović na mesto ministarke pravde.

Prema pisanju lista Danas, među kandidatima za direktora Agencije za borbu protiv korupcije su i rođaka bivšeg ministra pravde Rada Selaković i njegova bivša savetnica Mirjana Mihailović.

Zanimljivo je da je 2014. Agencija za borbu protiv korupcije izrekla meru javnog objavljivanja preporuke za razrešenje ministra pravde Nikole Selakovića. Agencija je tražila njegovu smenu zbog toga što je kao član Državnog veća tužilaca glasao upravo za Mirjanu Mihajlović za funkciju sudije, iako je ona u to vreme bila njegova savetnica.

Na preporuku za razrešenje Selaković se žalio, ali Odbor Agencije, koji je trebalo da odlučuje o njegovoj žalbi, nije doneo odluku pošto za to nije bilo potrebne većine.

Odbor Agencije na ivici kvoruma

Odbor Agencije koja bi trebalo da bude stub borbe protiv korupcije i danas radi u krnjem sastavu, na samoj ivici kvoruma. Pozicija direktora Agencije upražnjena je od polovine decembra 2016, kada je direktorka Tatjana Babić dala ostavku nakon prihvatanja kandidature za sudiju Ustavnog suda. Novog direktora biraće šest umesto devet članova Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

U Odbor još nije primljen kandidat kog su 2015. predložili poverenik i zaštitnik građana, kao ni kandidat novinarskih udruženja, koji je predložen pre pet meseci. Čeka se i na imenovanje člana Odbora kog kandiduje predsednik Republike.

Za to mesto Tomislav Nikolić je, uz obrazloženje da je reč o stručnim i kvalitetnim kandidatima, krajem prošle godine predložio dvoje svojih saradnika, zaposlenih u njegovom kabinetu.