Odbor podržao predlog Vlade, Skupština kreće u izmene Ustava

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo Skupštine Srbije većinom glasova usvojio je danas predlog Vlade da se uđe u ustavne promene u oblasti pravosuđa. Na istoj sednici Odbora odbijen je predlog predsednika Odbora Đorđa Komlenskog da uz Predlog, Vlada podnese i verziju amandmana.

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo / Foto: Insajder

Ministarka pravde Nela Kuburović je, obrazlažući predlog Vlade, navela da je osnovni argument za promenu Ustava u delu pravosuđa činjenica da važeći Ustav ostavlja preveliki prostor uticaju zakonodavne i izvršne vlasti na izbor nosilaca pravosudnih funkcija.

Promena Ustava u delu pravosuđa neophodan je korak u daljem osnaživanju vladavine prava i daljem usklađivanju sa evropskim pravnim tekovinama i evropskim standardima, obrazloženje je Vlade.

Dodatni razlozi su i to što su aktuelne odredbe nesistematične, nedosledne i nejasne. 

Dug put do novog ustava: Konačna verzija i dalje nije poznata

"Tekst ustavnih amandmana piše Odbor za zakonodavstvo. Ministarstvo pravde ima Radnu verziju koju Odbor može da koristi kao početni tekst koji je podložan promenama", navela je ministarska Kuburović.

U kraćoj raspravi, poslanici Srpske radikalne stranke usprotivili su se bilo kakvoj promeni Ustava ocenjujući da bi uređenost pravnog sistema mogla da se obezbedi promenama zakona.

Poslanica DS-a Gordana Čomić je upozorila da bi sastavljanje teksta ustavnih amandmana trebalo da rade skupštinska tela, radne grupe ili kolegijumi i to nakon javnih slušanja.

"Ukoliko bude usvojen predlog predsednika Odbora da nam Vlada predloži amandmane, napravićemo istu grešku kao 2006. jer neće biti prostora za menjanja teksta", navela je Čomić.

Podsetimo, danas je, šest meseci nakon što je Vlada Srbije predlog uputila Parlamentu, Obor za ustavna pitanja i zakonodavstvo razmatrao Predlog za promenu Ustava.

Da bi predlog prošao i da bi se pristupilo izradi promena Ustava potrebno je da za to, nakon Odbora, glasa dvotrećinska većina poslanika, posle čega Odbor za ustavna pitanja pokreće javnu raspravu i pristupa se izradi promena Ustava.

Kako će konačno izgledati ustavni amandmani, čiji je nacrt pripremalo Ministarstvo pravde, a prethodno kritikovao deo struke, i dalje nije poznato.

Ipak, neka vrsta teksta ustavnih amandmana postoji. Nju je ranije, kao radnu verziju, kako je naziva Nela Kuburović, sastavilo ranije Ministarstvo pravde, a sam proces pisanja podelo je deo pravosudne struke i izvršnu vlast.

Izvor: Insajder