Odbor: REM bez novih članova, opozicija bez prlike da govori o nasilju nad novinarima

Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje odlučio je danas da ponovi postupak izbora članova Regulatornog tela za elektronske medije (REM) koje predlažu nacionalni saveti nacionalnih manjina. Poslanici danas nisu raspravljali o kandidatima koja predlažu udruženja filmskih, scenskih i dramskih umetnika i udruženja kompozitora u Srbiji.

Skupština ilustracija

Postupak za izbor člana REM koga predlažu saveti nacionalnih manjina je ponovljen zbog toga što svi nacionalni saveti nisu bili upoznati sa uslovima postupka.

Odbor je ranije utvrdio kandidaturu Stefana Jovanovića, kao predstavnika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

Poslanici danas nisu raspravljali o prve dve tačke dnevnog reda, odnosno nisu razgovarali sa kandidatima koja predlažu udruženja filmskih, scenskih i dramskih umetnika i udruženja kompozitora u Srbiji jer nije bilo uslova. Kako je rekla predsednica Odbora Maja Gojković, kandidat Darko Bajić nije mogao da dodje na sednicu.

Poslanica Demokratske stranke Maja Videnović negodovala je zbog toga što je predsednica kao dnevni red odredila samo tačku o prigovorima nacionalnih saveta i dodala da je ona želela da se dnevni red dopuni osudom "brutalnih napada na novinare, novinarke i fotoreportere" 31. maja na mitingu Srpske napredne stranke ispred Doma Narodne skupštine.

Maja Gojković je rekla da je bilo dovoljno vremena da se poslanici pripreme za odbor.

"Pravo predsednika svakog odbora pa i ovog jeste da predlaže dnevni red. Ja sam dnevni red predložila", rekla je Maja Gojković.

Maja Videnović je pitala na osnovu kog člana Poslovnika nije dozvoljeno da ona danas dopuni dnevni red, na šta je Maja Gojković odgovorila da će inicirati izmene Poslovnika, naročito u delu koji se odnosi na dopune dnevnog reda.

"I posle onoga u pisarnici, ja sam vrlo osetljiva na temu dopune dnevnog reda", rekla je Maja Gojković i dodala da je ona želela da se dnevni red dopuni osudom "hajke na predsednika žirija Sterijinog pozorja Mikija Manojlovića" i celog žirija festivala.

Posle sednice Odbora poslanik Đorđe Vukadinović je novinarima rekao da predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković koristi svaku priliku da uskrati pravo da se čuje kritika.

"Javnost se mogla uveriti kako rade odbori i kako se ne daje reč ni po poslovniku ni po tački dnevnog reda i kako predsednica Skupštine koristi svaku priliku da uskrati da se bilo šta ozbiljno i kritički čuje u ovoj zgradi. Danas je koleginici uskraćeno pravo da dopuni dnevni red", rekao je Vukadinović.

On je rekao da je strašno što nije dozvoljeno da se predlog o osudi nasilja nad novinarima uvrsti u dnevni red, ali da je još gore što je jedan član Odbora za kulturu i informisanje (poslanik SNS Vladimir Đukanović) podržao nasilje i rekao da će predložiti nagradu za one koji su napali novinare. 

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.