Odbor za visoko obrazovanje SANU stao u odbranu Odbora za profesionalnu etiku BU

Akademijski odbor za visoko obrazovanje Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) saopštio je danas da staje u odbranu prava Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu da donosi odluke u skladu sa svojim ingerencijama i apelovao da se svaka polemika ograniči isključivo na analizu činjenica.

SANU

„Akademijski odbor za visoko obrazovanje SANU staje u odbranu prava Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu da donosi odluke u skladu sa svojim ingerencijama i ne prihvata da se u političkom kontekstu relativizuje dugotrajan i temeljit rad univerzitetskih tela na uspostavljanju procedura vezanih za principe akademske čestitosti i njihovu primenu”, navedeo je u saopštenju.

Taj Odbor je zato apelovao da se „svaka polemika ograniči isključivo na analizu činjenica i pruža podršku organima Univerziteta u Beogradu u njihovom nepristrasnom radu na suzbijanju svih primera narušavanja profesionalne etike”.

Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu preinačio je 21. novembra odluku Nastavno-naučnog veća FON-a i jednoglasno utvrdio postojanje neakademskog ponašanja Siniše Malog prilikom izrade doktorske disertacije. Kako je navedeno u saopštenju BU, Mali je povredio član 22 Kodeksa profesionalne etike, koji definiše plagiranje.

Odbor je utvrdio da je na 35 stranica doktorata Siniše Malog doslovno preuziman tekst iz doktorata Stifanosa Hailemarama, kao i da od toga 30 stranica sadrže preko polovine preuzetog teksta, od čega su 16 cele ili skoro cele preuzete.

Takođe, na devet stranica utvrđeno je preuzimanje teksta iz knjige „Novi model privatizacije u Srbiji“, autora Borisa Begovića, Boška Živkovića i Boška Mijatovića, a na dve stranice je preuzeto više od polovine teksta. Kako se navodi u Rešenju Odbora, ni disertacija Hailemarama ni knjiga „Novi model privatizacije u Srbiji“ u radu nisu citirane, niti se nalaze na spisku literature.

Predstavnici vlasti odluku Univerziteta u Beogradu ocenili su kao političku.

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da je priča o doktoratu Malog obojena politikom, kao i da u slučaju da je on šef ministru finansija Siniši Malom ne bi mu dao da podnese ostavku.

Da je takva odluka „politička” prvo je ocenio Mali, a potom i predsednica Vlade Ana Brnabić, koja je navela da on ostaje ministar u njenoj vladi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić takođe je izjavio da je odluka o doktoratu ministra Malog doneta pod „političko-fizičkim“ pritiskom, ali i da Mali mora da plati i političku cenu zbog odluke da je njegov doktorski rad – plagijat.

Međutim, i on je prethodno, reagujući na odluku o doktoratu, naveo da ona neće uticati na mesto Siniše Malog u Vladi.

Izvor: Beta, Insajder