Odbornici Južne Mitrovice usvojili inicijativu za ujedinjenje grada, Rakić: Deklaracija bez pravne osnove

Odbornici Skupštine opštine Južna Mitrovica usvojili su danas predlog gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija da se pokrene inicijativa za izmenu Zakona o administrativnim granicama opština s ciljem "ujedinjenja Mitrovice", preneo je portal Kossev.

Kosovska Mitrovica Foto: BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC

Kossev je naveo da je za taj predlog, koji je usledio pošto je doskorašnji gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić podneo ostavku na tu funkciju, glasala većina odbornika iz južnog dela grada, odnosno njih 31.

"Želim da kažem svima da na svetu nema nikog ko bi promenio mišljenje Agima Bahtirija, niti je Agima Bahtirija inspirisala bilo koja politička stranka. Ovo je moj lični zahtev i uveravam vas da nikada nisam imao razgovore s nekim liderom da napravim takav predlog", rekao je Bahtiri na današnjoj sednici Skupštine opštine Južna Mitrovica.

Tahiri: Za spajanje južne i severne Mitrovice neophodna saglasnost severne Mitrovice

Za odluku o spajanju južnog i severnog dela Mitrovice, sada dve samostalne opštine, neophodna je i podrška Skupštine opštine Severna Mitrovica, kaže nacionalni koordinator za pitanja lokalne samouprave u Vladi Kosova, Besnik Tahiri.

To je potrebno jer je, po Ustavu Kosova, Severna Mitrovica posebna opština, tako da je inicijativa koju je danas pokrenula Skupštine opštine južna Mitrovica nije ostvarljiva bez saglasnosti obe opštine, objašnjava Tahiri.

“Inicijativa može biti izraz dobre volje ali nju treba da usvoji Skupština opštine severna Mitrovica i da je onda, zajedno, pošalju vladi Kosova na dalji postupak. Tako nešto je teško moguće. Radi se o političkom procesu koji zahteva dosta pažljiv pristup. Današnja odluka južne Mitrovice je legitimina ali je to izuzetno ozbiljan proces“, rekao je Tahiri za portal gazetaexpress.com.

On je dodao da ne zna da li je gradonačelnik južne Mitrovice, Agim Bahtiri, za današnju odluku imao saglasnost centralnih institucija Kosova i dodao da opštine imaju pravo da pokrenu takve inicijative.

Bahtiri je rekao i da "nikada nije upadao u tuđe zamke" i da on "uvek ima sopstvene ideje".

Poslao je poruku Srbima u Mitrovici da će, ako dođe do ujedinjenja, "biti tretirani bolje nego do sada".

On je naveo da su pokušali da sarađuju sa severnim delom, ali da se to nije dogodilo, jer je gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić radio po instrukcijama Beograda.

Rakić: Nastojanje da se Srbi proteraju s Kosova

S druge strane donedavni gradonačelnik Severne Mitrovice i predsednik Srpske liste Goran Rakić je ocenio da je usvajanje deklaracije o ujedinjenju severna i južna Mitrovica u jednu opštinu pokušaj Albanaca koji bi želeli da proteraju Srbe sa severa Kosova.

Nakon održanog protesta zdravstvenih radnika u KBC Kosovska Mitrovica, Rakić je novinarima rekao da je opština južna Mitrovica donela deklaraciju koju sada treba da prosledi Skupštini u Prištini.

Istakao je da ta deklaracija nema nikakvu pravnu osnovu, kao i da su im institucije iz Prištine jasno poručile da za to nemaju zakonskog okvira.

“Politički cilj ove deklaracije je nama jasan i to nije nova, već stara ideja, a cilj je da nas proteraju sa naših vekovnih ognjišta. Oni su to uradili i u južnoj Mitrovici, gde sada živi samo jedan Srbin i to sveštenik. Mi imamo poruku za njih: mi ćemo sutra možda biti gladni, žedni, ali bićemo odlučni u mirnoj borbi da istrajemo i da ostanemo na našim vekovnim ognjištima”, kazao je Rakić.

Dodao je da su to provokacije na koje Srbi s Kosova neće ništa odgovoriti, te da ne očekuju da ta deklaracija može da utiče na njihov život.

“Poručujem im: imate svoju opštinu, narod vas je birao, vodite svoju opštinu na najbolji način ako uopšte znate da je vodite, a u naše opštine nemojte da se mešate. Imamo svoje rukovodstvo, ostaćemo ovde, podneli smo ostavke, ali smo uz svoj narod i bićemo istrajni u tome”, rekao je Rakić.

On ističe je pozadina svega ovoga skretanje pažnje javnosti s uvođenja taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije.

Izvor: Kossev,RTS, Insajder, Beta