Odgovor Olivere Kovačević predsedniku programskog saveta RTS-a: Neprimeren pritisak na slobodu govora

Urednica emisije "Da, možda, ne" i članica Suda časti Udruženja novinara Srbije Olivera Kovačević odgovorila je predsedniku Programskog saveta Radio-televizije Srbije Milivoju Pavloviću, koji je izjavio da je javnost "uznemirena" njenom poslednjom emisijom čija je tema bila Haški tribunal, i zatražio hitan izveštaj glavnog i odgovornog urednika Informativnog programa Nenada Stefanovića.

Olivera Kovačević

U odgovoru ovinarke RTS-a Olivere Kovačević navodi se da Pavlovićev „napad na emisiju preko Večernjih novosti“ smatra „neprimerenim pritiskom na slobodu govora i novinarstvo“.

„Šta je problem sa emisijom "Da, možda, ne" za Milivoja Pavlovića? Ako je tema emisije - poslednje presude Haškog tribunala – Slučaj Mladić i Prlić, zašto je problem da se govori o odgovornosti Srbije? Valjda nas to više zanima? Ne bih da nagađam šta je konkretno neobjektivno bilo u emisiji, ali nisam u dilemi koji novinarski kodeks i standard RTS-a da primenim. Sigurno ne onaj iz 1991-94. kada je gospodin Pavlović bio ministar informisanja, ali ni onaj iz 1995. kada je bio direktor Radio Beograda, a neki njegovi novinari, posle „Oluje“ sačekivali srpske izbeglice iz Hrvatske sa pitanjem „kojim dobrom“. Ova današnja Srbija je bolja“, ističe Olivera Kovačević u svom saopštenju.

Ona dodaje i da Programski savet RTS ima pravo da razmatra, daje preporuke i predloge, ali ne i da uređuje emisije.

„Za razliku od predsednika Programskog saveta, ja sam dobila samo pohvale za emisiju, podršku kolega iz novinarskih udruženja i ogromnu gledanost emisije. Napad na emisiju preko Večernjih novosti smatram neprimerenim pritiskom na slobodu govora i novinarstvo“, ističe Olivera Kovačević.

Pavlović zatražio hitan izveštaj povodom emisije

Predsednik Programskog saveta RTS Milivoje Pavlović zatražio je hitan izveštaj od Nenada Stefanovića, glavnog i odgovornog urednika Informativnog programa televizije Srbije, povodom poslednje emisije "Da, možda, ne" autorke Olivere Kovačević.

Pavlović je za Novosti rekao da je emisija, kako kaže, izazvala uznemirenje javnosti, kao i da će o izveštaju i sadržaju ove i drugih emisija informativnog programa Javnog medijskog servisa uskoro raspravljati Programski savet RTS.

„Ova emisija bitno odudara od uređivačkih standarda kojima treba da se rukovodi javni medijski servis. Debata na veoma delikatnu i ozbiljnu temu nedopustivo je slabo pripremljena i loše vođena. Kao takva, ona ne doprinosi odgovornom i nepristrasnom informisanju građana o događajima iz bliske prošlosti. Za njenom objektivnom interpretacijom postoji veliko interesovanje najšire javnosti - građana zbog kojih je RTS osnovan, koji ga finansiraju, što TV taksom, što iz budžeta, i koji treba da ga kontrolišu i direktno i preko nezavisnih regulatornih tela, u koje spada i Programski savet RTS,“ istakao je Pavlović.