Odgovor „Univerzitetske podrške“ ministru prosvete: Broj potpisnika raste, ali važnije je dizanje glasa akademske zajednice

U Inicijativi "Univerzitetske podrške" protestima "Jedan od pet miliona" , komentarišući izjavu ministra prosvete Mladena Šarčevića, kažu da do danas imaju 950 potpisnika među kojima su akademici, profesori emeritusa, redovni profesori, docenti, asistenti…

Protest u Beogradu

Inicijativa "Univerzitetska podrška" dodaje da uz potpisnike proglasa pojedinačnih fakulteta i instituta taj broj u zbiru prelazi 1.300.

Navode da među potpisnicima ima akademika, profesora emeritusa, redovnih profesora, docenata, asistenata i stručnih saradnika sa svih fakulteta (31) Univerziteta u Beogradu, svih fakulteta (4) Univerziteta umetnosti u Beogradu, kao i sa brojnih fakulteta Univerziteta u Nišu (12 od 14), Univerziteta u Novom Sadu (8 od 14), Univerziteta u Kragujevcu (6 od 12), Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici (4 od 10); zatim naučnih savetnika, naučnih saradnika i istraživača-saradnika sa 17 naučnih instituta, a zastupljene su i brojne druge visokoškolske ustanove.

U inicijativi za N1 kažu da spisak potpisnika neprekidno raste, ali da nisu važni brojevi već dizanje glasa akademske zajednice.

Inicijativa primećuje i da je ministar Šarčević komentarišući profesorsku podršku protestima diskvalifikovao kao "profesore u penziji": Dejana Mijača (FDU), Žarka Trebješanina (Filozofski), Ljubomira Madžara (Ekonomski), Ranka Bugarskog (Filološki), Vladetu Jankovića (Filološki), Sretena Petrovića (Filološki), Jovana Lole Vasiljevića (Medicinski), Vesne Cvejić (Medicinski), Vladimira Kekića (Biološki), Mire Petronijević (Građevinski)...  

Dodaju i da od aktivnih profesora ministar nije primetio profesore emerituse Gorana Markovića (FDU), Branimira Karanovića (Fakultet primenjenih umetnosti), Zoranu Jelić-Ivanović (Farmaceutski), Mariju Mostaricu-Stojković (Medicinski), ali ni redovne profesore: npr. Milenu Dragičević Šešić (FDU), Egona Savina (FDU), Danicu Popović (Ekonomski), Milojka Arsića (Ekonomski), ali ni članove SANU Isidoru Žebeljan, Slavka Mentusa, Dušana Teodorovića i Vladicu Cvetkovića.

Podsetimo, juče je ministar prosvete Mladen Šarčević povodom podrške akademske zajednice građanskim protestima rekao da je neumesno praviti spiskove na fakultetu, kao i da mu ta podrška ne smeta. On je dodao da među profesorima i saradnicima koji su podržali proteste “nema ozbiljnih imena”.

Građanske proteste “Jedan od pet miliona” do sada su podržali profesori i saradnici Filozofskog fakulteta, a potom i  Fakulteta političkih nauka. Podrška je ubrzo zatim stigla i od  profesora i saradnika Pravnog fakulteta u Beogradu.

U međuvremenu, oko građanske proteste je su podržali i nastavnici i saradnici Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, kao i nastavnici univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Izvor: N1, Insajder