Odlaganje filma zbog pretnji desnicara - za MUP nije incident

Policijska uprava u Nišu potvridila je da je grupa građana negodovala zbog projekcije dokumentarnog filma "Albanke su naše sestre" koja je trebalo večeras da bude održana u Medija centru u Nišu, ali da nije bilo incidenata.

Film je trebalo da bude prikazan u 19.00, ali je odložen zbog brojnih verbalnih pretnji koje je oko 50 okupljenih desničara ispred zgrade Medija centra uputilo organizatorima. Okupljeni su pevali nacionalističke pesme o Kosovu.

U samoj sali u Medija centru, stariji čovek obučen u maskirnu uniformu, koji se predstavljao kao četnički vojvoda, pretio je organizatorima fizičkim nasiljem i rekao da će ukoliko projekcija filma počne "polupati" prostorije, a da će organizatori i publika dobiti batine.

Agenciji Beta je u niškoj policiji rečeno da su "okupljeni građani pevali srpske pesme i nosili srpska obeležja", ali da "nije bilo bacanja kamenica".

U policiji su takođe rekli i da su se građani razišli nakon što je projekcija filma otkazana.

Direktor Medija i reform centra Mladen Velojić rekao je agenciji Beta da je grupa od oko 50 ljudi stajala otprilike jedan sat ispred zgrade u kojoj se Medija centar nalazi.

"Na skupu je trebalo da se emituje film i da se razgovara o antiratnim temama. Pošto uslova za to nije bilo projekcija filma je odložena", izjavio je Velojić.

On je kazao da su okupljeni građani skandirali "Kosovo je srce Srbije" i druge slične parole.

"Četvorica, petorica njih su ušli unutra i usledila su vredjanja i pretnje", rekao je Velojić.

Film "Albanke su naše sestre" govori o odnosima Srba i Albanaca i nedavno je bio prikazan na festivalu u Beogradu "Mirdita, dobar dan".

Nakon projekcije bila je najavljena i "diskusija o odnosima Kosova i Srbije iz ugla istorije, svakodnevice i budućnosti", a planirano je i da se obrate koautor filma Darko Šper, protagonistkinja filma Nadežda Kostić, sociolog i aktivista Djokica Jovanović, koproducent filma i moderator tribine Dinko Gruhonjić.

Izvor: Beta