Odložen početak suđenja bivšem predsedniku Opštine Grocka za paljenje kuće novinaru Jovanoviću

U Drugom osnovnom sudu u Beogradu odložen je danas početak suđenja bivšem predsedniku opštine Grocka i funkcioneru Srpske napredne stranke Dragoljubu Simonoviću povodom paljenja kuće Milana Jovanovića, novinara portala "Žig info". Kako javlja reporterka Insajdera, početak suđenja Simonoviću i ostalim optuženima odložen je za 24. maj.

Milan Jovanović u spaljenoj kući Foto: Cenzolovka

Simonović, koji je optužen da je naložio paljenje kuće nije se danas pojavio u Sudu kao ni njegov advokat Ivica Vuković, a kako je rekla advokatska pripravnica nekadašnji predsednik opštine Grocka nije dobio ni poziv za suđenje ni optužni predlog. Dodala je da se Simonović nalazi na svojoj adresi u Vrčinu.

Ostali optuženi pojavili su se na danas zakazani glavni pretres, a njihovi zastupnici naveli su da su optužni predlog dobili tek pre četiri dana.

Sudija Slavko Žujić rekao je da nema procesnih uslova za današnje održavanje glavnog pretresa zbog izostanka prvooptuženog i njegovog branioca. Zato je početak suđenja odloži za 24. maj.

Kako je rekao ne postoji dokaz da su Simonoviću uručeni poziv i optužni akt dodajući da su pošte bile u štrajku. Kako je rekao, slične probleme imali su i u nizu drugih predmeta.

Na današnje odlaganje suđenja tužilac se žalio sudiji tražeći da se ovo suđenje održi u razumnom roku. 

Foto: Insajder / Milan Jovanović sa suprugom u Drugom osnovnom sudu

Kako javlja reporterka Insajdera, na današnjem suđenju bio je prisutan i novinar Milan Jovanović. 

Nakon odluke sudije da odloži glavni pretres, on je izjavio da je očigledno cilj optuženog da se postupak odugovlači, kako bi prešao u zaborav. On je upitao predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića zbog čega u stranci i dalje drži čoveka kao što je Simonović.

“Prvi put sam danas u sudnici video ostale optužene. Nisam bio u prilici da ih pitam zašto su to uradili. Nisu došli ni da mi upute izvinjenje", rekao je Jovanović i dodao da poznaje roditelje pojedinih optuženih.

Pored Simonovića, na optužnici su Aleksandar Marinković, Igor Novaković i Vladimir Mihailović, koji su uhapšeni pre Simonovića zbog sumnje da su zapalili kuću novinara Milana Jovanovića iz Grocke.

Tada je uhapšena i Bojana Cvetković Šijacki, koja je  u međuvremenu osuđena na šest meseci kućnog pritvora, uz obavezu nošenja “nanogice”, kao i na novčanu kaznu od 50.000 dinara, pošto je sklopila sporazum s tužilaštvom o priznanju krivičnog dela. Marinković i Novaković su 22. februara pušteni da se brane sa slobode.

Drugo osnovno tužilaštvo optužnicom tereti Simonovića da je podsetrekivao ostale optužene da zapale imovinu Milana Jovanovića, a na teret mu se stavlja krivično delo "teško delo protiv opšte sigurnosti".

On je uhapšen tek 25. januara, zbog sumnje da je naložio paljenje kuće Jovanoviću. Pušten je na slobodu 7. marta, posle 40 dana provedenih u pritvoru.

Drugo osnovno tužilaštvo je uložilo žalbu na tu odluku Suda, ali je ona odbijena.

Za Simonovića tužilaštvo je u optužnici predložilo sudu da mu izrekne kaznu od osam godina zatvora, Mihajloviću i Novakoviću, kao saučesnicima pet godina, a za Marinkovića kao izvršioca šest godina zatvora.

Simonović je do kraja marta bio predsednik opštine kada je podneo ostavku, a u pisanoj izjavi naveo je da se povlači iz politike jer ne želi da se njegovo ime “besprizorno i svakodnevno koristi zarad političkih obračuna sa Srpskom naprednom strankom”.

Kuća novinara Milana Jovanovića zapaljena je 12. decembra prošle godine, nakon što su na garažu koja se nalazi u dvorištu nepoznati napadači s kapuljačama na glavi bacili dva molotovljeva koktela. 

U požaru je osim kuće od 200 kvadrata i garaže izgoreo i automobil. Novinar i njegova supruga su uspeli da se spasu tako što su pobegli kroz prozor.

Izvor: Insajder