Određen pritvor osumnjičenom u slučaju „vešala“

Viši sud u Beogradu odredio je, na predlog tužilaštva, pritvor do 30 dana punoletnom muškarcu koji je juče priveden jer je na subotnjem protestu "1 od 5 miliona" u Beogradu nosio vešala. Pritvor je određen i policajcu iz Šapca Z.N, koji je na svom Fejsbuk profilu okačio sliku predsednika Srbije Aleksandra Vučića kako visi obešen.

Ilustracija, sud

Obojici se na teret stavlja krivično delo ugrožavanje sigurnosti, preneo je Tanjug pozivajući se na izjavu portparola suda. U međuvremenu iz Višeg suda u Beogradu stigla je napomena da se radi o grešci u prenošenju izjave i da se osumnjičenom S.G. stavlja na teret rasna diskriminacija, dok se na Z.N. odnosi sumnja na ugrožavanje sigurnosti.

Ona je precizirala da je sudija za prethodni postupak doneo rešenje kojim je prvom osumnjičenom odredio pritvor zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo i da ne bi uticao na svedoke.

Policajcu je pritvor određen da ne bi ponovio krivično delo.

Obojica imaju pravo žalbe vanraspravnom veću suda na rešenje o određivanju pritvora.

Podsetimo, policija je juče ujutro privela dve osobe S.G. i N.P, pod sumnjom da su nosile vešala na građanskom protest. N.P. je maloletnik i posle saslušanja je pušten na slobodu, dok je određeno zadržavanje S. G. od 48 sati.

“Punoletno lice je danas saslušano i iznelo je svoju odbranu. On je negirao izvršenje krivičnog dela. Sada čekamo da sud donese odluku da li će mu biti određen pritvor”, kaže Irena Bjeloš, portparolka Tužilaštva.

Ona je precizirala da se zadržano lice sumnjiči da je počinio krivično delo „rasne i druge diskriminacije“, odnosno prekršio član 387, stav četiri Krivičnog zakonika. U tom stavu se navodi da će svako „ko širi ili na drugi način učini javno dostupnim tekstove, slike ili svako drugo predstavljanje ideja ili teorija koje zagovaraju ili podstrekavaju mržnju, diskriminaciju ili nasilje, protiv bilo kojeg lica ili grupe lica, zasnovanih na rasi, boji kože, verskoj pripadnosti, nacionalnosti, etničkom poreklu ili nekom drugom ličnom svojstvu, kazniti zatvorom od tri meseca do tri godine”. 

Ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je sinoć da je jedan od privedenih zbog nošenja vešala na protestu u centru Beorgada u subotu priznao odgovornost i da je reč o pripadnicima pokreta Dveri. Stefanović je rekao i da Srbija neće dozvoliti da se “povampiri fašizam na našim ulicama”, niti da se ugrozi sigurnost i bezbednost bilo kog građanina naše zemlje.

Nakon što je državna sekretarka MUP-a Srbije Biljana Popović Ivković juče izjavila je da su identifikovane osobe koje su, kako je rekla, nosile improvizovana vešala na građanskom protestu u Beogradu, te da je reč o pristalicama Dveri i Saveza za Srbiju, pokret Dveri je saopštio da je reč o “besmislicama kako bi se oblatili protesti”. Tvrdili su takođe kao i da je vešala nosila osoba koja ranije slikana “u majici sa logom SNS”.  Slučaj sa nošenjem vešala na protestu je “još jedan spin iz režimske kuhinje”, naveli su ranije iz Dveri.

Aktivista SNS-a čije su se fotografije pojavile na društvenim mrežama, uz tvrdnju da je on nosio vešala, oglasio se porukom da je on u Nemačkoj i da u subotu nije bio fizički ni u Srbiji, ni na protestima. 

Mediji su juče preneli da je N.P na saslušanju rekao da mu je plastičnu šipku na kojoj je bilo vešalo dao nekadašnji član Predsedništva Dveri Srđan Nogo. 

Nogo je juče u poruci na Tviteru, koju je uputio ministru policije Nebojši Stefanoviću, naveo: "Ja sam nosio vešala, nema potrebe da tragate, sam dolazim i donosim ih". 

Izvor: Insajder