Održan protest advokata povodom ubistva Dragoslava Ognjanovića, istragu preuzelo specijalno tužilaštvo (VIDEO)

Istragu ubistva advokata Dragoslava Ognjanovića vodiće Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal, a u istragu je, prema rečima njegovih kolega, uključena i Bezbednosno informativna agencija. Predsednik Advokatske komore Beograda Jugoslav Tintor smatra da je to dokaz da je "tužilaštvo slučaj ubistva Ognjanovića shvatilo kao napad na državu". Tintor je, na protestu povodom ubistva kolege, ponovio da je napad na advokaturu napad na celo pravosuđe, ističući da nadležni organi moraju da postignu konkretne rezultate u otkrivanju ubice Ognjanovića.

Advokati su sa Ministarstvom pravde dogovorili formiranje stalnog tela koje će pratiti sve slučajeve napada na advokate i raditi na unapređenju krivično-pravne zaštite advokata. Kako je rekao Tintor, dogovoreno je da članovi stalnog tela pored predstavnika Ministarstva pravde i advokature budu i predstavnici iz reda sudija i tužilaca.

"U to telo bi bili delegirani predstavnici advokature, tužilaštava, nadležnih ministarstava, a bavilo bi se ne samo ovim slučajem napada na advokata, već i svim prethodnim ili budućim. Na taj način takvi slučajevi ne bi bili pod tepihom", rekao je Tintor pred okupljenima ispred Višeg suda u Beogradu.

On je dodao i da je cilj okupljanja i jednonedeljnog štrajka advokata koji je u toku da "struka demonstrira svima, nadležnim organima pre svega, da pravosuđe ne može da funkcioniše bez advokata".

„Ja odavde poručujem da se advokati Beograda ne boje i da ubistvo Miše Ognjanovića ništa ne može da promeni i da advokatura kao samostalna i nezavisna profesija ne može da se pokoleba u čvrstoj rešenosti da štiti prava građana nezavisno od toga ko se nalazi na drugoj strani i nezavisno od toga koji rizici bavljenju ovom profesijom prete. Napad na advokate je napad na sprovođenje pravde podjednako kao i napad na sudije ili tužioce. Očekujemo da se ubica što pre privede pravdi“, istakao je Tintor.

Poznati beogradski advokat Dragoslav Miša Ognjanović, ubijen je u subotu predveče u pucnjavi na Novom Beogradu,dok je njegov sin ranjen u ruku.

Advokat Dragoslav Ognjanović je bio u pravnom timu Luke Bojovića, jedan od branilaca Slobodana Miloševića pred Haškim tribunalom, a bio je i branilac Đorđa Prelića, pravosnažno osuđenog u slučaju ubistva Brisa Tatona.

Zbog ubistva Ognjanovića, advokati su stupili u sedmodnevni protest tokom kojeg obustavljaju rad. Oni su ponudili i nagradu za onog ko tužilaštvu dostavi verodostojnu informaciju o počiniocima zločina.

Zvaničnici dosad nisu saopštili da je došlo do pomaka u istrazi, a jedini se oglasio predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavom da „ima nekakvih tragova“.

Advokatica Zora Dobričanin Ikodinović je na današnjem protestu istakla da je nedopustivo poistovećivanje advokata sa klijentima koje brane, navodeći da je advokatura poslednji stub odbrane ljudskih prava.

„Mi branimo ljude sa imenom i prezimenom, ne branimo nikakve klanove, grupe, podgrupe, ne branimo dela za koja su optuženi. Pravo na slobodu je osnovno ljudsko pravo koje garantuje Evropska konvencija o ljudskim pravima. A advokatura kao samostalna i samoregulišuća profesija je poslednji stub odbrane ljudskih prava. Kad vas svi napuste, ostaje vam samo advokat“, istakla je Dobričanin Ikodinović.

Izvor: Insajder