Održan protest protiv rehabilitacije fašizma (VIDEO)

Skup podrške rehabilitaciji Milana Nedića, predsednika kvinsliške vlade u Srbiji, koji je bio saradnik nacističke Nemačke, održan je u centru Beograda, a istovremeno i kontramiting koji su organizovali antifašisti na istom mestu. 

Protivnici rehabilitacije Milana Nedića na kontraskupu u centru Beograda Foto: Srđan Ilić

Skupove koji su bili jedan preko puta drugog obezbedjivao je veliki broj policajaca, a incidenata nije bilo, osim verbalnih dobacivanja.

Na skupu podrške povodom godišnjice smrti Nedića okupilo se oko 150 ljudi. Kako je javlja N1, među njima je bio veliki broj tinejdžera.

Pristalice rehabilitacije Milana Nedića na skupu u centru Beograda Foto: Srđan Ilić

Organizatori skupa povodom godišnjice smrti Nedića su organizacije "Srpski carostavnik" i "Srbska akcija - podvig i borba".

Pristalice rehabilitacije Milana Nedića na skupu u centru Beograda Foto: Srđan Ilić

Među učesnicima kontramitinga su članovi Demokratske stranke i Liberalno demokratske partije.

Protivnici rehabilitacije Milana Nedića na kontraskupu u centru Beograda Foto: Srđan Ilić

Balša Božović, učesnik kontramitinga, šef Izbornog štaba Koalicije "Da oslobodimo Beograd" rekao je da neće dozvoliti u 21. veku da, “nakon svega što se desilo tokom Drugog svetskog rata, nesmetano veličaju one koji su hapsili đake u Kragujevcu i vodili ih na streljanje, koji su hapsili naše sugrađane u Beogradu.

Liberalno demokratska partija (LDP) posle skupa saopštila je da su predstavnici te partije i kandidati za odbronike bili takođe na kontramitingu.

Jedan od kandidata za odbornike LDP-a Đorđo Žujović rekao je da sloboda znači da svako ima prava da se okupi, da izražava svoje mišljenje i da se bori za svoje stavove – osim kada je reč o fašizmu. 

"Beograd nije grad fašizma i to nikada neće biti. Mi imamo dug prema stotinama hiljada žrtava nacizma i fašizma, i u ime tog duga smo se danas i okupili", rekao je Žujović.

Jedan od organizatora Marko Dimitrijević rekao je da su njihovi oponenti veštački pokušali da naprave incident.

 "Oni su politikanti, koji su tu došli zbog predizborne kampanje", rekao je Dimitrijević. On je dodao da se "oni ranije nisu bavili tom temom".

Kako je rekao, za vreme vlade Vojislava Košutnice, u kojoj je DS imala devet ministara, u Nemanjinoj 11, među portretima svih premijera Srbije centralno mesto zauzimao je portret Milana Nedića.

"Njima to tada nije smetalo, bili su ravnodušni jer je njihova ideologija moć i novac. Kada su bili na vlasti njih ta tematika nije zanimala. Sve to rade zbog predizborne kampanje", zaključio je Dimitrijević.

Na skupu, kao učesnici kontramitinga, bili su prisutni i pripadnici organizacija Marks21 i 7 zahteva kojima su se pridružili i predstavnici Ne davimo Beograd.

U Višem sudu u Beogradu vodi se, inače, proces u kojem naslednici Nedića traže da se on rehabilituje.

Poslednje ročište bilo je 23. januara ove godine, a naredno je zakazano za 26. mart.

Zahtevom za rehabilitaciju naslednici traže i da im se vrati njegova imovina.

Nedićevi potomci traže od suda da poništi Uredbu Vlade FNRJ, kojom je Milan Nedić proglašen za narodnog neprijatelja i na osnovu koje su mu oduzeta građanska i imovinska prava, odnosno da ga rehabilituje.

Postupak po zahtevu za rehabilitaciju izazvao je negodovanja u srpskoj javnosti, koja uglavnom smatra da je Nedić zločinac i kolaboracionista i da sud treba da odbije njegovu rehabilitaciju.

Izvor: Beta, N1, Insajder