Održan protest „Stop krvavim košuljama“ u Beogradu, bez stranačkih obeležja (VIDEO)

U Beogradu je večeras održan protest pod sloganom „Stop krvavim košuljama“ koji je počeo okupljanjem građana na platou ispred Filozofskog fakulteta. Okupljenima se obratio glumac Branislav Trifunović, nakon čega su krenuli u protestnu šetnju do Skupštine i Radio televizije Srbije. Protest je protekao bez incidenata.

Protest "Stop krvavim košuljama"

Protest pod sloganom "Stop krvavim košuljama" počeo je na platou ispred Filozofskog fakulteta, a povod je nedavni napad na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića. Plato ispred fakulteta je bio popunjen, a okupljenima se obratio glumac Branislav Trifunović. Nakon obraćanja, građani su krenuli u protestnu šetnju. Na protestu nije bilo vidljivo prisustvo uniformisane policije.

Okupljeni su nosili trasnaparente s natpisima "Svom snagom u glavu", "Štanglom u reforme", "Protiv terora vlasti", zatim transparent s likom Olivera Ivanovića i pitanjem "Ko je sledeći". 

Iako je prethodno najavljeno, okupljenima se ipak nisu obratili glumica Mirjana Karanović i košarkaški trener Duško Vujošević, već samo glumac Branislav Trifunović.

"Ispričaću vam priču o čoveku koga su nazivali izdajnikom, taj pesnik zarobljen u telu pravnika probao je sve. Krenuo je sa gajbicama. Pevao pesme 'Kralobag, Karlovac Virovitica', 'Selidba u moj novi stan', 'Bulevari prijateljstva'... Onda je pesnik hteo da bude jedini, da se narod budi i leže uz njega, kupio je devet televizora, njegove pesme voleo je čak i poligraf", rekao je Trifunović.

Foto: Srđan Ilić / Protest ispred Filozofskog fakulteta

On je dodao da su se prijatelji "pesnika" bogatili, a narod je bio nezahvalni neradnik. 

"Pesnik je svoj narod počeo da naziva ološem, kretenima, bolesnicima, neradnicima, jer nije mogao sve da kupi. Unervozio se, kupio još televizija, uplašio se, pomislio da mora da vrati svih devet televizora, da će ostati mimo istorije u kojoj je želeo da bude. Tada su njegovi sledbenici stavili fantomke na glave i počeli da udaraju", kazao je Trifunović.

Poručio je da nema šipke za baš sve glave i da se "ljubav ne usadjuje šipkama".

"Ne bojimo se više tvojih stihova. Nema više tih stihova, rima mržnje kojim ćeš naterati ljude da te pamte", poručio je Trifunović.

Trifunović je poručio Vučiću da će biti zaboravljen, da je na njemu samo da izabere kako će se to desiti.

On je u svom obraćanju poručio da večeras na protestu "ima puno glava za razbijanje".

"Gospodine Vučiću, večeras ćete morati mnogo da se namučite", rekao je Trifunović.

Okupljeni su zatim krenuli ka Skupštini Srbije uzvikujući "Napredna bando", zatim "Bando krvava", a Trifunović ih je prethodno pozvao da ne želi nikakvu "krv, probleme, već da hodaju u miru i da pokažu vlasti koliko ih ima i koliko će ih tek biti".

Okupljeni građani nisu nosili stranačka obeležja, već se samo vijori zastava Srbije. Pojedini nose žute prsluke nalik na one koji se mogu videti na demonstrantima u Francuskoj.

Kako je i najavljeno, na protestu nema stranačkih obeležja, a protestu su prisustvovali i lideri većeg dela opozicije - Dragan Đilas, Boško Obradović, Borko Stefanović, Balša Božović, Nikola Jovanović, Miroslav Aleksić, Zoran Lutovac.

Na čelu kolone, koju predvode lideri Saveza za Srbiju, nalazi se veliki transparent "Stop krvavim košuljama" i dobošari.

Foto: Srđan Ilić / Protest Stop krvavim košuljama

Demokratska stranka Srbije ne učestvuje na protestu

Inače, Demokratska stranka Srbije je saopštila juče da neće učestvovati u protestnoj šetnji, iako je učestvovala na nedavno održanoj konferenciji za novinare i protestu u Kruševcu, a razlog je taj što je najavljeno učešće glumice Mirjane Karanović koja je, po njihovoj oceni, „često iznosila antisrpske stavove“.

Protest „Stop krvavim košuljama“ održan je prvo u Kruševcu 30. novembra, a organizovao ga je Savez za Srbiju.

I za ovaj protest povod je bio što je baš u Kruševcu neposredno pred početak tribine Saveza za Srbiju lidera pokreta Levice Srbije Borko Stefanović pretučen.  

Da su napadači uhapšeni iste večeri kada se napad dogodio prvo je saopštio predsednik Aleksandar Vučić, a potom i MUP. U saopštenju MUP-a je tada navedeno da su uhapšeni M. Ž. (1988) i D. G. (1987).

Vučić je u obraćanju novinarima rekao i da su Borko Stefanović i još dva mladića zadobili lakše povrede.

Savez za Srbiju je, s druge strane, saopštio da su Stefanovića i aktiviste Levice Bobana Jovanovića i Marka Dimića brutalno pretukli „batinaši naoružani šipkama“.

Na konferenciji za štampu održanoj dva dana nakon napada, Stefanović je rekao da je udaren metalnim predmetom u potiljak pred ulazom u Mesnu zajednicu Rasadnik, gde je bila zakazana tribina Saveza za Srbiju.

On je naveo da su ga napadači šutirali nogom u glavu i dok je ležao u nesvesti, i istakao da iza napada stoje kriminalci bliski vlasti „koji gospodare životom i smrti u Kruševcu”. Stefanović je naglasio i da je jasno da je reč o organizovanom napadu i da je reč o pokušaju ubistva.

Povodom hapšenja se oglasio i ministar policije Nebojša Stefanović. Kako je rekao, uhapšene osobe su iz „kriminogene“ sredine, ali je istovremeno odbacio kao „besmislene“ navode Saveza za Srbiju da su napadači povezani sa direktorom BIA Bratislavom Gašićem.

Izvor: Insajder