Održana taktička vežba „Pobeda 2019“; Vučić: Za šest meseci stižu bespilotne letelice iz Kine

Taktička vežba „Pobeda 2019“ održana je danas na poligonu u Nikincima, a u njoj su učestvovali Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ), Žandarmerija i Helikopterska jedinica. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio da će u narednih šest meseci Srbija od Kine nabaviti „šest ili devet“ bespilotinih letelica, kao i da razvijamo domaće bespilotne letelice, tzv. „pegaze“, uz pomoć kineske tehnologije.

Taktička vežba ''Pobeda 2019'' na poligonu u Nikincima / Foto: Srđan Ilić

Vučić je nakon taktičke vežbe ocenio da je Srbija danas „policijski i vojno neuporedivo snažnija nego u poslednjih 30 godina“.

Kako je rekao, letelice čija je nabavka planirana iz Kine nisu na listi zabranjenih, a biće naoružane i imaće, kako je rekao, „razornu moć“.

„Takođe uz kinesku tehnologiju, Srbija razvija ’pegaze’, pa će se videti i srpske bespilotne letelice, koje će biti za osmatranje terena, slanje podataka, izviđačka dejstva i u početku neće biti naoružane“.

Taktička vežba ''Pobeda 2019'' na poligonu u Nikincima / Foto: Srđan Ilić

Kako je rekao, građanima poručuje da je sve ovo važno „da bismo odvratili svakoga od agresije na našu zemlju“.

„Srbija će svakako za sve naći dovoljno snažan i ubedljiv odgovor“, naveo je Vučić.

Inače, današnja pokazno-taktička vežba je pokazivala kako, kada dođe do izvođenja terorističkih aktivnosti, ministar unutrašnjih poslova proglašava crveni nivo opasnosti, formira se štab strategijskog nivoa, a jedinice MUP-a stavljaju se u stanje najviše borbene gotovosti.

Taktička pretpostavka predviđa da po dobijenom naređenju SAJ, Žandarmerija i Helikopterska jedinica izvrše napad na objekte koje je zaposela teroristička grupa.

Taktička vežba ''Pobeda 2019'' na poligonu u Nikincima / Foto: Srđan Ilić

U vežbi je učestvovalo 36 pripadnika SAJ-a, 60 iz Žandarmerije i 18 pripadnika Helikopterske jedinice.

Vežbi su, pored predsednika, prisustvovali i ministri unutrašnjih poslova i odbrane Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, kao i načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić.

Izvor: Beta, Insajder