Ombudsman inicirao hitne sastanke sa odgovornima posle pogibije radnika

Zaštitnik građana Zoran Pašalić inicirao je danas hitne sastanke sa odgovornim licima zaduženim za kontrolu bezbednosti radnika na radu pošto su u nesreći na gradilištu "Beograda na vodi" stradala dvojica radnika.

Zoran Pašalić

Pašalić je u saopštenju naveo da su ta, ali i prethodne nesreće u kojima su stradali radnici, predmet hitnog postupanja Zaštitnika građana kako bi se utvrdile nepravilnosti u radu organa nadležnih za bezbednost i zaštitu radnika na radu.

"Zaštitnik građana je nadležnim organima ranije uputio dopise u kojima traži informacije o preduzetim radnjama nakon pogibije radnika u Narodnoj biblioteci i Ulici kneza Miloša. Zaštitnik će po dobijanju relevantnih informacija i utvrdjivanja nepravilnosti koje su dovele do ovih tragedija, predstaviti ključne nalaze", stoji u saopštenju.

Dva radnika poginula su danas na gradilištu "Beograda na vodi", kada su pali sa 22. sprata.

U 2018. je u Srbiji na poslu poginulo 29 radnika, a poslednji slučaj se desio jutros kada su dva radnika stradala na gradilištu "Beograda na vodi".

Podsetimo, samo u proteklih mesec dana u Beogradu je poginulo najmanje pet radnika.

Dvojica radnika poginula u Narodnoj biblioteci Srbije od posledica gušenja, dok je 29. avgusta na gradilištu u Ulici kneza Miloša poginuo Nebojša Turović kada se na njega obrušio zid zgrade. Naknadno je utvrđeno da je poginuli radnik radio na crno, a inspekcija rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja podnela je pet krivičnih prijava.

Tokom proteklog vikenda na gradilištu na Novom Beogradu od posledica pada sa građevine preminuo je građevinski radnik T. S. (42).

Nakon nesreće na gradilištu u Kneza Miloša, Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja pokrenulo je akciju objavljivanja objavilo je spisak firmi i preduzetnika kod kojih su zatečeni ljudi koji su radili "na crno", odnosno bez ugovora. Nedavno je isto Ministarstvo objavilo i da je Inspekcija rada u 2018. godini otkrila 185 poslodavca u Srbiji koji su nisu prijavljivali radnike. Međutim, zvanične podatke o kršenju pravila zaštite bezbednosti na radu nisu objavljeni.

Izvor: Beta