Ombudsman: Stanovnicima romskog naselja na Čukarici opština obezbedila cisternu vode

Predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić obavestio je zaštitnika građana Zorana Pašalića da je stanovnicima neformalnog romskog naselja Čukarička šuma obezbeđena cisterna vode namenjena za piće i održavanje higijene, saopšteno je danas iz kancelarije Zaštitnika građana.

Nehigijenska naselja

Kako se navodi u saopštenju, cisterna je dopremljena u petak, 24. aprila.

Kolarić je Pašalića obavestio i da su tom naselju dostavljeni prehrambeni i higijenski paketi koje je obezbedilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Crveni krst.

Reč je o stanovnicima iz neformalnog naselja preko puta Čukaričke padine koji su pre više od 20 godina izbegli sa Kosova i koji tu žive bez osnovnih uslova.

Navodi se i da je Zaštitnik građana tražio od predsednika opštine Čukarica da bude blagovremeno obavešten o svim problemima stanovnika ovog neformalnog naselja i naglasio da će nadalje pratiti situaciju u oblasti zaštite njihovih prava.

Inače, Zaštitnik građana je nedavno svim lokalnim samoupravama uputio dopise u kojima je zatraženo da se stanovnicima romskih naselja u Srbiji, kojih prema procenama ima oko 500, obezbede najosnovniji uslovi za brigu o higijeni tokom epidemije koronavirusa.

I inicijativa A11 saopštila je pre dva dana da je lokalnim organima podnela nove zahteve za pružanje hitne humanitarne pomoći neformalnom naselju Čukarička šuma u Beogradu, nakon što je Evropski sud za ljudska prava odustao od izricanja privremene mere protiv Srbije i preporučio da se Inicijativa ponovo obrati nadležnim institucijama u zemlji.

Ekipa Insajderovih Malih velikih priča bila je baš u ovom romskom naselju na Čukarici. U kakvim uslovima žive, od čega strahuju i kako im je koronavirus pogoršao već težak materijalni položaj i kakav je odgovor države pogledajte u našoj epizodi Šukare/Srodne duše.

Izvor: Insajder