Opozicija o pozivu Maje Gojković: „Možemo pričati samo o njenoj ostavci”, „Uvek smo za dijalog”, „Razgovor tek kada prestane nasilje"

Poslanici Demokratske stranke, poslanica Marinika Tepić i zamenik šefa poslaničke grupe Socijaldemokratska stranka - Narodna stranka Miroslav Aleksić neće se odazvati pozivu predsednice Skupštine Maje Gojković na dijalog o daljem nastavku rada Parlamenta. Sa druge strane, pozivu će se, kako je rekla za Insajder, odazvati predsednica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura.

Skupština Srbije Foto: Srđan Ilić

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković pozvala je ranije danas predstavnike svih poslaničkih grupa na sastanak u utorak, 16. aprila, na kojem će razgovarati o daljem radu tog predstavničkog tela.

Pozivu će se, od predstavnika opozicije koji su se oglasili, za sada odazvati samo predsednica Stranka moderne Srbije Tatjana Macura.

„Stranka moderne Srbije se od prvog dana zagovara dijalog između vlasti i opozicije u Narodnoj skupštini Srbije, kako bi se normalizovao rad i kako bi se radilo po Poslovniku. Mi smo u ime solidarnosti stupili u bojkot parlamenta, sa ciljem da se normalizuje i da se prestane sa opstrukcijom rada parlamenta od strane vladajuće većine“, izjavila je Macura.

Kako je dodala, „sa sastanka može i da se izađe“ ukoliko na njemu zaista i ne bude dijaloga, ali za sada SMS prihvata takvu ideju.

Sa druge strane, šef poslaničke grupe Demokratske stranke Goran Ćirić u izjavi za Insajder kaže da se pozivu neće odazvati.

„Činjenica da je taj poziv upućen danas, nakon svih ovih meseci i godina rada u Skupštini, a posebno na manje od 24 sata pred sutrašnji protest građana i opozicije je nešto što ne deluje kao ozbiljan, a pre svega iskren poziv za dijalog“, rekao je Ćirić.

Kako dodaje, još jedan od razloga je nereagovanje predsednice parlamenta na nedavne pretnje Aleksandri Jerkov.

„Ne odazivamo se pozivu i zbog neadekvatne reakcije nakon skorašnjih pretnji poslanika Vojislava Šešelja našoj koleginici Aleksandri Jerkov“, kaže Ćirić i poručuje da do dijaloga može doći tek da prestane „nasilje“.

„Onog trenutka kada prestane to njihovo nasilje prema poslanicima možemo da razmišljamo o eventualnom dijalogu“, rekao je Ćirić za Insajder.

Predsednica Kluba samostalnih poslanika Marinika Tepić takođe neće prisustvovati zakazanom sastanku sa Majkom Gojković.

„Sa Majom Gojković, čiju smenu tražimo već gotovo dve godine, Klub samostalnih poslanika zaista nema o čemu da razgovara“ , rekla je kratko Tepić za Insajder.

Da „nema o čemu da se razgovara” ranije danas agenciji Beta rekao je i zamenik šefa poslaničke grupe Socijaldemokratska stranka - Narodna stranka Miroslav Aleksić.

„Zahtevi ljudi koji četiri meseca protestuju širom Srbije su jasni, a to je između ostalog i ostavka Maje Gojković. Tri godine smo zahtevali i molili je u ime građana Srbije da uspostavi normalan rad u parlamentu, da poštuje poslovnik, da ne šikanira opozicione poslanike, da ne urušava najviše zakonodavno telo i od njega pravi rijaliti u kome su glavne zvezde Rističević i Martinović“, izjavio je Aleksić.

On je dodao i da je Maja Gojković uvela praksu da vlast podnosi lažne amandmane na predloge zakona, kako bi potrošila vreme opozicije za raspravu o zakonima, kao i da se zakoni usvajaju bez ozbiljne rasprave.

„Nije prihvatila nijedan od preko 200 zakona koje je predlagala opozicija. Parlament je izgubio i zakonodavnu i kontrolnu ulogu izvršne vlasti zahvaljujući Maji Gojković. Ovakvim ponašanjem, jasno je pokazala da nije dostojna da obavlja funkciju predsednika parlamenta i sa njom možemo da razgovaramo samo o njenoj ostavci“, dodao je on.

Predsednici ostalih poslaničkih grupa opozicije na pitanja Insajdera o tome koji će njihov odgovor biti - poručuju da će se o njemu izjasniti ili na današnjoj konferenciji ili na sutrašnjem protestu.

Izvor: Insajder, Beta