Opozicione stranke i pokreti tražili sastanak s čelnicima informativnih programa javnih servisa

Više stranaka i pokreta predalo je danas na pisarnicu Radio televizije Srbije zahtev za održavanje sastanka sa rukovodstvima informativnih redakcija javnih servisa.

RTS

"Tražimo dijalog sa RTS-om i Radio televizijom Vojvodine da bismo unapredili ono što nam pripada. Ovo je javni servis svih građana Srbije i zato želimo dijalog. Nadam se da ćemo odgovor dobiti u dogledno vreme", izjavio je predsednik Nove stranke Aris Movsesijan nakon predaje pisma.

Movsesijan je naglasio da opozicija u Srbiji želi da učestvuje u javnom životu koliko i bilo koja druga politička organizacija u svetu.

"Pre desetak dana smo poslali identično pismo RTS-u elektronskom poštom, ali nismo dobili odgovor. Da li je u pitanju neuspela digitalizacija Srbije, ja ne znam", rekao je on.

Dodao je da će predstavnici tih partija i pokreta identično pismo predati na pisarnicu RTV-a u Novom Sadu.

Generalni sekretar Socijaldemokratske stranke (SDS) Konstantin Samofalov izjavio je da će odgovornost biti na RTS-u ukoliko se do dogovora ne dodje dijalogom nego drugim "metodama".

"Mi to ne želimo, ali se to u istoriji ove države dešavalo. Bez slobodnog RTS-a nema slobodne Srbije", naglasio je on i ocenio se RTS od 2012. pretvorio u "glasilo jedne stranke i čoveka" i krši zakone.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović je rekao da zahtevi u pismu ne mogu biti legitimniji i elementarniji.

Zahtev za sastanak, pored Nove stranke, potpisali su Pokret slobodnih građana, Socijaldemokratska stranka, Demokratska stranka Srbije, Zelena stranka, Pokret 1 od 5 miliona, Inicijativa Ne davimo Beograd, Pokret Srce grada i Čuvari Starog grada.

Izvor: Beta