Opština Požega odustala od prodaje objekta čiji su vlasnici srodnici predsednice skupštine

Opština Požega neće otkupiti deo zemljišta i objekta čiji su vlasnici suprug i dever predsednice Skupštine opštine zbog čega su tokom čitave prošle nedelje protestovali opozicija i građani Požege. Kako se navodi u saopštenju predsednika opštine Milana Božića, vlasnici predmetne parcele i objekta su sami odustali od prodaje svoje imovine opštini i tražiće druge potencijalne kupce zbog velike medijske pažnje koja je data ovom slučaju.

Sporni objekat u Požegi

„Ovim je lokalna samouprava stavljena pred svršen čin odustajanja i nemogućnost otkupa. Ovom situacijom opština Požega će jako teško rešiti problem problem upotrebnih dozvola za dvoranu“, navodi se u saopštenju predsednika opštine Požega.

Božić u svom saopštenju ističe da je čitav slučaj „medijski zloupotrebljen za potrebe dnevne političke kampanje“, a da su vlasnici zemljišta i objekta bili pod „najgorim medijskim linčom, a doživeli su i pretnje po bezbednost njihove porodice“.

Podsetimo, odbornici vladajuće koalicije Skupštine opštine Požega izglasali su pre 10 dana predlog odluke da opština za 12 miliona dinara otkupi nezavršenu kuću od 400 kvadrata na placu od oko četiri ara čiji su vlasnici suprug i dever predsednice Skupštine opštine.

Objekat je trebalo da bude otkupljen navodno za potrebe Sportsko–kulturnog centra, međutim, prema podacima iz katastra Republičkog geodetskog zavoda, objekat nema građevinsku dozvolu, što je za Danas potvrdio i predsednik opštine Milan Božić, poručivši da je proces legalizacije u toku.

Opozicija, ali i pojedini odbornici vlasti u lokalnom parlamentu, oštro su kritikovali ovu odluku, ističući da je u pitanju očigledna zloupotreba s obzirom da su vlasnici nelegalizovanog objekta suprug i dever predsednice Skupštine opštine Zorice Mitrović.

Juče je u Požegi održan protest sa kog je upućen zahtev za hitnu obustavu postupka kupovine nelegalnog objekta, kao i da se sve donete odluke ponište i stave van snage. Nelegalni građevinski objekti prema zakonskim propisima ne mogu biti predmet kupovine, izjavio je na protestu Simo Stokić, stručnjak za građevinsko zemljište i legalizaciju.

Zorica Mitrović, predsednica SO Požega, rekla je ranije za medije da „nije u sukobu interesa, da je kupoprodaja zakonita“, kao i da je odluku o tome donela skupštinska većina i da je ona tu odluku potpisala kao predsednica SO.

Agencija za borbu protiv korupcije, kako je Insajder već pisao, pokrenula je postupak provere da li su odbornici skupštine opštine Požega omogućili sukob interesa i trgovinu uticajem glasanjem da opština kupi zgradu čiji su vlasnici suprug i dever Zorice Mitrović.

Podsetimo, u Požegi je na vlasti koalicija okupljena oko SNS-a koju još čine i SPS, DSS, Nova Srbija, Pokret socijalista, SDP, SRS i PUPS. Nakon što je izglasana odluka o otkupu objekta čiji su vlasnici suprug i dever predsednice Skupštine opštine Zorice Mitrović, odbornik PUPS-a  Tihomir Marjanović je izjavio da će prestati da podržava vladajuću većinu.

Izvor: Insajder