Optuženi za ubistvo Tatona: U bekstvu sam bio zbog prethodne izvršne vlasti

Jedan od vođa navijača Partizana Đorđe Prelić na ponovljenom suđenju za ubistvo francuskog državljanina Brisa Tatona ponovio je da nije kriv, a svoje bekstvo je objasnio rečima da „nije bio nedostupan sudu, već prethodnoj izvršnoj vlasti“.

"Bio sam nedostupan, ne sudu, već prethodnoj izvršnoj vlasti. Bekstvo je bilo borba za goli život. Želeo bih da se Tatonovim roditeljima prenese poruka da im nisam ubio sina", rekao je optuženi Prelić.

Nakon više od godinu dana u Višem sudu danas iznete su završne reči na suđenju Đorđu Preliću koji je u odsustvu osuđen na 15 godina. 

Još jedno ponovljeno suđenje

Krajem aprila ove godine, počelo je ponovno suđenje Dejanu Puzigaći, kome je prošle godine Viši sud u Beogradu dozvolio ponavljanje suđenja jer je u prvostepenom postupku osuđen dok je bio u bekstvu.

Puzigaća je iznoseći svoju odbranu takođe negirao da je učestvovao u prebijanju na smrt francuskog navijača Brisa Tatona.

Advokati Đorđa Prelića tražili su oslobađajuću presudu, dok su tužilaštvo i advokat oštećenih zatražili maksimalnu kaznu zatvora za ubistvo.

Izricanje presude Đorđu Preliću zakazano je za 7. jun.

Podsetimo, Bris Taton je pretučen 17. septembra 2009. u centru Beograda, neposredno pred utakmicu Partizan-Tuluz, a nekoliko dana kasnije je preminuo. 

Optuženi su, prema presudi, tokom masovne tuče opkolili Tatona, tukli ga nogama i rukama dok je ležao na trotoaru, gađali ga pepeljarama i čašama i udarali palicama i bakljama. 

Potom su ga odvukli i pritisli na ogradu stepeništa i namerno ga bacili s visine od četiri metra u prostor između stepeništa i garaže.

Pravosnažnom presudom Apelacionog suda 2012. 14 napadača na Tatona dobilo je ukupno 123 godine zatvora. 

Đorđe Prelić je u prvostepenom postupku osuđen na 35 godine zatvora, ali mu je kazna odlukom Apelacionog suda 2012. smanjena na 15 godina zatvora. Pošto je tada bio u bekstvu, Prelić je pravnosnažno osuđen u odsustvu, ali je nakon izručenja Srbiji u junu 2014. zatražio da mu se suđenje ponovi.

Kako je Insajder još 2009. objavio u serijalu (NE)moć države, Prelić je pre ubistva imao više od 20 krivičnih prijava za različita krivična dela.

Izvor: N1, Insajder