Optužnica za Jovanjicu 2 postala pravnosnažna

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je potvrdio optužnicu protiv vlasnika imanja "Jovanjica" Predraga Koluvije i drugih okrivljenih u predmetu poznatom kao "Jovanjica 2", među kojima je i pet pripadnika BIA i MUP-a, potvrdila je za Insajder portparolka Apelacionog suda Mirjana Piljić.

Jovanjica

Odlukom apelcionog suda odbijene su žalbe odbrane i potvrđeno prvostepeno rešenje vanraspravnog veća Posebnog odeljenja Višeg suda, koje je optužnicu Tužilaštva za organizovani kriminal potvrdilo 12. Januara. Tužilaštvo je ovu optužnici podiglo 24. novembra.

Portparolka Apelacionog suda Mirjana Piljić za Insajder kaže da se u odluci navodi da Apelacioni sud smatra da je, prvostepeni sud pravilno potvrdio optužnicu, odnosno da "u konktetnom slučaju postoji osnovana sumnja čiji nivo je podignut na stepen opravadane sumnje da su okrivljeni izvršili krivična dela na način i u vreme kako im je to optužnicom stavljeno na teret".

Optužnicom se u ovom slučaju okrivljeni terete za više krivičnih dela: udruživanje radi vršenja krivičnih dela, falsifikovanje službene isprave i neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Predrag Koluvija, većinski vlasnik poljoprivrednog dobra "Jovanjica" i u ovom drugom postupku, optužen je kao organizator grupe.

U prvom postupku “Jovanjica” sudi se zbog neovlašćene proizvodnje marihuane na Jovanjici radi dalje prodaje.

Prva grupa, na čelu sa Koluvijom uhapšena je u novembru 2019. godine.

U okviru nastavka istrage o poljoprivednom gazdinstvu Jovanjica, prvog jula prošle godine, uhapšeno je još sedam lica, a među njima i policajac Milan Kendija, bivši načelnik Odeljenja za obezbeđenje određenih funkcionera i objekata Ministarstva unutrašnjih poslova, Zoran Baštovanović, bivši šef odseka za Beograd Odeljenja za korupciju, Radovan Bojović, Alekandar Tošić i Branislav Radovanović, radnici BIA.

Kako je tada saopštilo Tužilaštvo, navedena lica privedena su zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojne droge, zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje isprava I to po nalogu organizatora Predraga Koluvije. Ubrzo je privedenim licima određen pritvor.

U septembru prošle godine ovoj grupi osumnjičenih Viši sud je ukinuo pritvor, a kako je tada objasnila portparolka Višeg suda u Beogradu Tatjana Tešić, Sud je rešenje o ukidanju pritvora doneo s obzirom na to da ga je Tužilaštvo za organizovani kriminal obavestilo da su ispitani svi svedoci.

Nakon pravosnažnosti optužnice, očekuje se da sud uskoro zakaže početak suđenja koje će javnost moći da prati.

Slučaj Jovanjica 2 nagovestio je u novogodišnjem intervjuu 2020. godine za Blic predsednik Srbije Aleksandar Vučić navodeći da su u slučaj Jovanjica umešani pojedinci iz MUP-a, BIA i čak i lica iz vojnih struktura koji su, kako je rekao, izdavali lažne legitimacije. Komentarišući subvencije države, predsednik je rekao da je „to čisto kao suza“.

Prvi slučaj Jovanjica u fazi dokaznog postupka

Pred Specijalnim sudom traje suđenje po prvoj optužnici i nekon što su okrivljeni izneli odbrane ušlo se u fazu iznošenja dokaza. Trojica optuženih među kojima je i Predrag Koluvija nalaze se i dalje u pritvoru dok je ostalima pritvor ukinut.

Podsetimo, u novembru 2019. vlasnik gazdinstva Jovanjica Predrag Koluvija i još osam lica uhapšeni su zbog sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Tužilaštvo za organizovani kriminal sumnja da su od januara do novembra 2019. u staklenicima privrednog društva „Jovanjica“ uzgajali opojnu drogu kanabis. Na poljoprivrednom dobru u blizini Stare Pazove policija je pronašla ilegalnu laboratoriju za proizvodnju marihuane u veštačkim uslovima i zaplenili 649,4 kilograma osušene marihuane i 65.581 stabljiku ove opojne droge u sirovom stanju ukupne težine 3.954 kilograma.

Kako je Insajder tada otkrio, Koluvija je imao dozvolu države da uzgaja industrijsko konoplje i to da bi izvozio u zemlje u kojima je marihuana u medicinske svrhe dozvoljena. 

A upravo za izvoz, Jovanjica je, kako je kasnije otkrio Insajder, od 2016. od države dobila najmanje tri kredita u iznosu od 3,9 miliona evra.

Pitanje koje se postavilo je i zašto je država davala kredite, a kasnije i dozvolu za uzgoj industrijske konoplje čoveku kome ovo očigledno nije prvo krivično delo jer je ministar poljoprivede Branislav Nedimović naveo da je protiv Koluvije 2014. podneta i krivična prijava zbog izvoza kivija kada je došlo i do sankcija EU i Rusije.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je početkom maja 2020. godine podiglo optužnicu protiv Koluvije i još devet osoba povezanih sa tom kompanijom, a optužnica je potvrđena 6. juna. Suđenje osumnjičenima da su kao organizovana kriminalna grupa proizvodili marihuanu na imanju Jovanjica pred Specijalnim sudom je u toku.

Zbog izveštavanja o ovom slučaju kako je prenela  televizija N1 reporterki te televizije Jeleni Zorić upućene pretnje ispred Specijalnog suda u Beogradu. Kako su naveli, Zorić je pretnje prijavila najpre Radnoj grupi za bezbednost novinara, a potom i i Upravi kriminalističke policije koja je prijavu prosledila nadležnom Tužilaštvu.

Izvor: Insajder