Organizacije civilnog društva za izbor Miloša Jankovića za zaštitnika građana

Kuća ljudskih prava i više od 60 organizacija civilnog društva uputilo je danas Skupštini Srbije, njenim nadležnim odborima i svim poslaničkim grupama inicijativu za izbor Miloša Jankovića na funkciju zaštitnika građana.

Miloš Janković

Doskorašnji zaštitnik građana Saša Janković je, zbog odluke da se kandiduje za predsednika Republike, 7. februara 2017. podneo Skupštini Srbije ostavku na tu funkciju i kao vršioca funkcije imenovao svog dugogodišnjeg zamenika Miloša Jankovića. Skupština je ostavku Saše Jankovića konstatovala 21. aprila 2017. 

Janković izrazio veliku zahvalnost

Vršilac funkcije zaštitnika građana Miloš Janković izrazio je veliku zahvalnost organizacijama civilnog društva koje su uputile inicijativu da bude izabran na funkciju Zaštitnika gradjana.

"Počastvovan sam što potpisnike inicijative čine eminenti stručnjaci, koji su svojim znanjem i dosadašnjim radom doprineli unapređenju ljudskih prava u Srbiji. Posebno mi je zadovoljstvo što sam sa mnogima od njih dugi niz godina sarađivao u ostvarivanju tih ciljeva", naveo je Janković.

On je rekao da inicijativu smatra potvrdom njegovog dosadašnjeg rada ali i ukupnih postignuća Zaštitnika građana.

U saopštenju Kuće ljudskih prava navodi se da Miloš Janković, nekadašnji advokat i direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, ima potrebno višedecenijsko iskustvo u oblasti zaštite ljudskih prava, lični i profesionalni kredibilitet, kao i poznavanje svrhe i funkcionisanja institucije zaštitnika gradjana.

"Posebno imajući u vidu da je Miloš Janković kao zamenik zaštitnika gradjana učestvovao u izgradnji ove institucije u ono šta je ona danas - kredibilna i nezavisna i kao takva prepoznata medju gradjanima Srbije, ali u medjunarodnim okvirima, jasno je da bi izbor Miloša Jankovića na mesto zaštitnika gradjana obezbedio održanje kvalitetnog rada, kao i ostvarivanje visokih očekivanja grajana od ove institucije", piše u saopštenju.

Beogradski list Politika preneo je danas izjavu predsednika Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Skupštine Srbije Đorđa Komlenskog da je predsednica parlamenta Maja Gojković još 1. februara upitila dopis svim poslaničkim grupama da predlože kandidata za izbor novog zaštitnika gradjana, ali da do sada nije stigao nijedan predlog.

Komlenski je rekao da u vladajućoj koaliciji još nije bilo razgovora o kandidatu za ombudsmana, ali i da imaju nekoliko ljudi u vidu koji bi mogli biti kandidovani.

"Prvo da porazgovaramo unutar koalicije, pa ćemo videti koga da kandidujemo", rekao je Komlenski.

Izvor: Beta, Politika