Organizatori protesta „1 od 5 miliona“ traže sastanak s direktorom RTS u 19.30

Organizatori protesta „1 od 5 miliona“ javno su zatražili sastanak s generalnim direktorom RTS-a Draganom Bujoševićem i glavnim i odgovornim urednikom Informativnog programa RTS-a Nenadom Lj. Stefanovićem. Oni su u saopštenju istakli zahtev da ih čelnici RTS sačekaju sutra u 19:30 u svojim kancelarijama.

Protest "Jedan u pet miliona"

„Obaveštavamo ih (čelnike RTS) da će svi učesnici protesta ishod sastanka sačekati ispred zgrade RTS“, navedeno je u saopštenju.

Organizatori protesta navode da je javni servis na svom prvom programu sat vremena prenosio okupljanje građana ispred Hrama Svetog Save povodom posete ruskog predsednika Vladimira Putina. To okupljanje organizatori protesta „1 od 5 miliona“ nazivaju „kontramitingom“, navodeći podatak da je o memorijalnoj šetnji za Olivera Ivanovića RTS izveštavao „tačno 53 sekunde“.

„To nije sloboda medija“, navode organizatori protesta.

Jedan od zahteva protesta „1 od 5 miliona“ je da dobiju pet minuta u centralnoj informativnoj emisiji RTS, Dnevnik 2. Tražili su i smenu čelnika RTS-a  Dragana Bujoševića i Nenada Lj. Stefanovića.

Protest podržalo 105 profesora i asistenata Filozofskog fakulteta

Grupa od 105 profesora i saradnika Filozofskog fakulteta podržala je građanske proteste protiv aktuelne vlasti u Srbiji.

Kako je objavljeno na sajtu portala Peščanik na kome su navedena i imena svih potpisnika, oni su to učinili jer smatraju da su građanima Srbije ukinute „političke, ekonomske i kulturne slobode" koje predstavljaju temelj modernih društava.

U saopštenju se navodi da potpisnici apela kao naučnici, „istraživanjem pojedinca i društva, u ponašanju aktuelne vlasti prepoznaju brojne znake diktature“.

"Građanima Srbije su ukinute političke, ekonomske i kulturne slobode koje su temelj modernih evropskih demokratija. Urušene su institucije i primena zakona, a opšti interesi podređeni ličnim i partijskim", piše u saopštenju.

Dodaje se da su "nepotrebno čestim vanrednim izborima i hiljadama skupštinskih amandmana obesmišljena demokratska prava i parlamentarni sistem, a društvo gurnuto u političko nasilje".

"Progonima u tabloidima, pretnjama, pritvorima, sudskim procesima i nasiljem pokušavaju da se zastraše i ponize građani Srbije. Vlast odbija da odgovori na pitanja i zahteve građana, a njeni nosioci vređaju sve one koji se usude da postave pitanja i izraze drugačije mišljenje", piše u saopštenju.

Nastavnici Filozofskog fakulteta posebno su se osvrnuli na stanje u nauci i obrazovanju.

“Nesankcionisanjem plagijata i lažnih diploma urušava se obrazovni sistem, novim zakonskim rešenjima urušava se autonomija univerziteta čime se otvara mogućnost za njegovu političku kontrolu, novi Nacrt zakona o nauci i istraživanjima preti da izbaci mlade naučnike s univerziteta i otvori vrata novom talasu odliva mozgova iz ove zemlje", piše u saopštenju nastavnika i saradnika Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Protest “1 od 5 miliona” će sutra biti održan osmi put u Beogradu i počinje u 18 časova na platou ispred Filozofskog fakulteta.

Podsetimo, organizatori protesta su od predsednika Srbije Aleksandra Vučića zahtevali da građanima predstavi plan za Kosovo, a ukoliko ga nema, da se u javnosti tako i izjasni. Među najvažnijim zahtevima su i otkrivanje nalogodavca ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, nalogodavaca napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića, kao i ko je „pokušao da ubije novinara portala Žig info Milana Jovanovića i ko je to naredio.

U međuvremenu, protesti se organizuju i u Novom Sadu, Kragujevcu, Prokuplju, Nišu, Kuršumliji, Šapcu, Čačku, Zaječaru, Boru, Velikom Gradištu, Trsteniku, itd.

Izvor: Insajder, Peščanik