Organizatori protesta traže od Vučića da upozna građane s planom za Kosovo

Organizatori protesta „1 od 5 miliona“ u otvorenom pismu zatražili su od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da otkrije građanima plan za Kosovo i Metohiju, a „ako ga nema, da izađe pred javnost da to i saopšti“.

Protest "Jedan u pet miliona"

„Pre pet godina si rekao da imaš plan. Gde je plan, Aleksandre Vučiću? Sa kim pregovaraš? Zašto se stavovi naše zemlje zauzimaju na privatnim ručkovima sa Hašimom Tačijem u Njujorku, a ne u Skupštini Srbije“, upitali su organizatori protesta u otvorenom pismu.

Oni su podsetili na reči Vučića da „Srbi nisu spremni da čuju plan“, pa su ga upitali „kako je moguće da vređa građane Srbije govoreći da nisu spremni da čuju plan o onome što je njihovo“.

„Mi smo adresa. Ne Brisel. Ne Vašington. Ne Moskva. Ne Priština. Sa nama pričaš o tome. Povukao si srpske institucije sa severa Kosova i instalirao svoje kriminalce da gospodare teritorijom“, poručili su organizatori protesta Vučiću i zatražili od njega da „prestane da se ponaša kao vlasnik ove zemlje“.

Za sutra u 18 sati na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu zakazan je novi protest pod sloganom „Jedan od pet miliona – počelo je“. Kako je najavljeno, govornici će biti opoziciona političarka sa Kosova Rada Trajković i glumac Branislav Trifunović, koji se i na prethodnim protestima obraćao okupljenim građanima.

Takođe, protest će biti održan i 16. januara, na godišnjicu ubistva lidera GI SPD Oliver Ivanović. Tada će građani šetnjom demonstrirati nezadovoljstvo povodom načina na koji se sprovodi istraga o ovom ubistvu.

Do sada je u Beogradu održano pet protesta, na kojima je istaknuto više zahteva. Okupljeni građani zahtevali su od vlasti smenu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, ostavku direktora RTS-a Dragana Bujoševića, pet minuta vremena u Dnevniku RTS-a za predstavnike protesta, kao i redovno prisustvo opozicije u informativnim emisijama ove televizije.

Među zahtevima je i otkrivanje nalogodavaca i počinilaca ubistva Olivera Ivanovića, kao i nalogodavaca i počinilaca napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića, kao i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića iz Grocke.

Nezadovoljni građani su se u prethodnim danima okupljali i u Nišu, Kragujevcu, Požegi, Novom Sadu i Kuršumliji.

Izvor: Insajder