Oružana pobuna JSO-a: Deceniju i po bez odgovornih

Suđenje za oružanu pobunu Jedinice za specijalne operacije 2001. odloženo je za novembar jer je sud prihvatio zahtev optuženog Zvezdana Jovanovića da advokat po službenoj dužnosti, koji mu je dodeljen, Milan Ranić, bude razrešen te dužnosti.

Jovanović je u zahtevu naveo da je Ranić bio predsednik Posebnog odeljenja Višeg suda, odnosno Specijalnog suda, u vreme kada mu je suđeno za ubistvo premijera Zorana Đinđića i smatra da zbog toga ne može da bude njegov branilac u ovom postupku.

Sud je zahtev prihvatio uz obrazloženje da će deo ovog sudskog postupka biti i presuda za ubistvo Đinđića.

Suđenje za oružanu pobunu pripadnicima JSO-a počelo je ispočetka krajem septembra zbog promene predsednika sudskog veća Vladimira Vučenića, koji je krajem prošle godine otišao u advokate zbog, kako je rekao, pritisaka u postupku protiv Miroslava Miškovića.

Optuženi za pobunu su bivši i komandanti JSO-a Milorad Ulemek, Zvezdan Jovanović i Dušan Maričić, koji, kao i Zvezdan Jovanović, izdržavaju maksimalne kazne zatvora između ostalog i zbog ubistva premijera.

Optuženi su i Veselin Lečić, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić, Vladimir Pocić i Mića Petraković, koji se brane sa slobode.

Otkazali poslušnost uz pretnju silom

U optužnici se navodi da je od 9. do 17. novembra 2001. JSO otkazao poslušnost komandi, povukao svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinuo komunikacije s komandom i u više navrata odbio zahteve načelnika Resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera Zorana Đinđića da prekine pobunu.

Istovremeno, operativni deo Jedinice borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata je blokirao autoput.

Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost Jedinice za primenu nasilja ako ne budu prihvaćeni njeni ultimativni zahtevi za smenu tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Dušana Mihajlovića, načelnika DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića.

Pobuna kao uvod u ubistvo premijera

Krajem 2010. majka i sestra Zorana Đinđića podnele su krivične prijave protiv Milorada Ulemeka, Vojislava Koštunice i Ace Tomića zbog pobune Crvenih beretki novembra 2001.

Prijave Mile Đinđić i Gordane Đinđić Filipović su podnete i protiv Zvezdana Jovanovića i pet nekadašnih članova komande JSO-a. Prijavu su podnele preko advokata Srđe Popovića, koji je u međuvremenu preminuo.

Srđa Popović je u vreme podnošenja krivične prijave naveo da je pobuna bila uvod u ubistvo premijera.

Insajder se vezom pobune i ubistva premijera bavio između ostalog u emisiji Politička pozadina atentata, emitovanoj 2008.