Osam članova Saveta kragujevačkog Univerziteta podnelo ostavke

Osam članova Saveta Univerziteta u Kragujevcu podnelo je ostavke na te funkcije i to nekoliko dana pre sednice na kojoj treba da se razmatra rešenje ministra o smeni rektora tog Univerziteta Nebojše Arsenijevića. Informaciju o ostavkama agenciji Beta potvrdio je i sam Arsenijević.

Univerzitet Kragujevac izvor: Wikipedia

Savet Univerziteta ima 19 članova, a sledeća sednica Saveta zakazana je za ponedeljak, 18. juna.

Savet je ranije pozvao ministra prosvete i premijerku Anu Brnabić da prisustvuju ovoj sednici na kojoj se razmatra razrešenje Arsenijevića i ukidanje doktorske titule njegovom sinu Aleksandru.

Dosadašnja članica Saveta profesorka Pravnog fakulteta Snežana Soković potvrdila je agenciji Beta da je juče podnela ostavku, ali nije želela da komentariše razloge za to.

Nezvanično se saznaje da su ostavke podneli i Aleksandar Paunović i Vidan Papić, Vladimir Polomac, Nikola Makojević, Slaviša Šalinić.

Arsenijević je agenciji Beta izjavio da je bilo pritisaka na članove Saveta i da su im nuđene "tipske ostavke".

On je rekao da je Upravnom sudu podneo prijavu za obustavu izvršenja rešenja koje je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izdao povodom smene Arsenijevića.

Inače, Savet je ove godine dva puta odbio da razreši dužnosti rektora Nebojšu Arsenijevića i da poništi javnu ispravu o stečenom zvanju ili nazivu doktor nauka njegovom sinu Aleksandru Arsenijeviću.

Glavni razlozi za smenjivanje Arsenijevića su nezakonit doktorat njegovog sina Aleksandra, jer je doktorske studije upisao, a da nije završio fakultet.

Kao razlog se navodi i to što organi Univerziteta i Medicinskog fakulteta nisu postupali po preporukama ministarstva i Agencije.

Njegovo razrešenje zatražili su Agencija za borbu protiv korupcije, Odbor Skupštine Srbije kao i Nacionalni savet za visoko obrazovanje.

Mediji su ranije pisali da je Arsenijeviću "pripisano bahato ponašanje, mahinacije, rodjačko zapošljavanje", da je "sredio" sinu da doktorira i pre nego što je završio osnovne studije i zaposlio ga na Fakultetu medicinskih nauka, a Agencija za borbu protiv korupcije predložila je njegovo smenjivanje.

Sam Arsenijević je tvrdio da su u pitanju zavera i montaža.

Tek nedavno, ministar prosvete Mladen Šarčević doneo je rešenje o smeni  Arsenijevića koju bi Savet trebalo da konstatuje u ponedeljak.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.