Osnovana Stranka slobode i pravde, predsednik Dragan Đilas

Stranka slobode i pravde osnovana je danas u Beogradu, a za njenog lidera izabran je jedan od osnivača opozicionog Saveza za Srbiju i bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas. Kako je odlučeno na osnivačkoj skupštini, potpredsednici stranke su samostalna poslanica Marinika Tepić, Dejan Bulatović i Borko Stefanović koji će biti i zamenik predsednika. U Predsedništvu stranke je i predsednik opštine Stari grad Marko Bastać.

Osnivanje Stranke slobode i pravde Foto: Facebook

Đilas je novinarima posle izborne skupštine rekao da će u fokusu stranke biti ekonomski razvoj i obrazovanje, a da će se po pitanju rešenja kosovskog problema zalagati za deklaraciju o pomirenju koju će usvojiti dve skupštine i za sporazum srpske i kosovske policije o saradnji kako bi se sprečio kriminal na Kosovu.

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas poručio je na osnivačkoj skupštini danas u Beogradu da su nacionalni i državni interesi iznad stranačkih i da je vreme za promenu sistema, a ne vlasti, jer kako je naveo, vlast uništava državu. On je naveo da će se Stranka slobode i pravde pored ekonomskog razvoja i boljeg standarda i života građana, zalagati za pomirenje, a ne za razgraničenje sa Kosovom, što bi bilo ozvaničeno usvajanjem deklaracije u skupštinama u Beogradu i Prištini.

Predsednik novoformirane Stranke slobode i pravde Dragan Đilas je rekao na osnivačkoj skupštini da će se ova stranka fokusirati na poljoprivredu, obrazovanje, formiranje nacionalne razvojne banke. Đilas je naveo da će Stranka slobode i pravde vratiti državne resurse, koje je kako kaže ova vlast prodala. On je naveo da će ova stranka odustati od nacionalnih stadiona, gondola, jarbola.

Đilas je takođe naveo da Stranka slobode i pravde neće bežati od kosovskog pitanja.

„Kosovo pripada i srpskom i albanskom narodu koji tamo žive. Rešenje nije u razgraničenju već u pomirenju. Sloboda kretanja, saradnja, da se usvoji deklaracija o saradnji o u obe skupštine. Takođe se zalažemo za sporazum o saradnji između tužilaštava i policije u Beogradu i Prištini“, naveo je Đilas.

Zaštita životne sredine, lustracija i revizija lažnih diploma

Zamenik predsednika i potpredsednik stranke slobode i pravde Borko Stefanović je izjavio da je ideja vodilja stranke da Srbija neće biti bolja ako svakom čoveku koji ovde živi ne bude bolje.

„Mi smo ljudi koji će svojim trudom i radom pokazati da nam je čovek u centru politike“, naveo je Stefanović.

Potpredsednik Stranke slobode i pravde Dejan Bulatović je naveo da će ova stranka tražiti odgovornost i da će pokušati da spreče vlast da unište ono što je preostalo. Bulatović je naveo da će u tom smislu zaštita životne sredine biti značajan segment, kome će se posvetiti pažnja, pošto kako kaže, vlast ne obraća pažnju na značaj ovog problema.

Potpredesdnica Stranke Marinika Tepić je navela da će ova stranka tražiti da se sloboda i pravda vrate u institucije države i u društvo.

„Pravda kao ključni pratilac slobode ne dozvoljava da nam se dogodi, Savamala, Jutka, napad na Borka Stefanovića i paljenje kuće novinara. Sloboda i pravda ne idu jedna bez druge“, navela je Tepić i dodala da će se Stranka slobode i pravde zalagati za reviziju lažnih diploma, lustraciju i uvođenje obaveznog srednjoškolskog obrazovanja. 

Bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas povukao se iz političkog života kada je u oktobru 2014. godine, nakon što je izgubio trku za lidersku poziciju Demokratske stranke, podneo ostavku i na funkciju poslanika u Skupštini Srbije. On se zatim iz stranke iščlanio krajem juna 2016. godine.

U politički život vratio se u septembru prošle godine, kada je zajedno s opozicionim strankama i pokretima formirao Savez za Srbiju, koji je od nedavno postao zvaničan organizator protesta „Jedan od pet miliona“.

Izvor: Insajder