Osuđen vođa navijača Rada, još bez pravosnažne presude za ubistvo od pre 24 godine

Apelacioni sud, nakon ponovljenog postupka, posle 24 godine od ubistva osudio je jednog od vođa navijača Rada Dragana Supurovića zvanog Supa na 13 godina zatvora, objavljeno je na sajtu ovog suda. Ova presuda, međutim, nije pravosnažna jer osuđeni ponovo ima pravo žalbe.

Apelacioni sud u Beogradu

Dragan Supurović Supa, jedan od vođa grupe navijača Rada “United force” je 1994. godine, zajedno sa Srećkom Paunovićem, bio osumnjičen za krivično delo ubistva, jer je u septembru '94. u tržnom centru “Vidikovac”, ispred kafića, pucao iz revolvera u grupu ljudi koja je sedela za stolom.

Ubijen je Ivan Pavlović, a povređeni su Aleksandar Mandić i Mihajlo Nenadić.

Optužnica u ovom slučaju podignuta je već u oktobru 1994. godine.

Prva presuda stigla je, međutim, tek u aprilu 2016. kada je Viši sud u Beogradu Supurovića kao i Srećka Paunovića oslobodio optužbi za ubistvo.

U maju prošle godine, međutim, drugostepenom odlukom Apelacionog suda Supuroviću je oslobađajuća preinačena u osuđujuću presudu, a Paunović je pravosnažno oslobođen od optužbi.

Trećestepeno veće je u međuvremenu Supuroviću ukinulo ovu drugostepeno presudu i vratilo predmet drugostepenom veću istog suda. Ovo veće je zatim, početkom septembra, održalo glavni pretres i zaključilo da je Supurović kriv.

„Po nalaženju Apelacionog suda dokazano je da je okr. Supurović pucao i sa četiri projektila pogodio u telo pok. I. P, koji je tom prilikom lišen života, a doveden je u opasnost život više lica koji su sedeli za stolom kao gosti u kafiću“ , navodi se na sajtu ovog suda.

Supurović je tako osuđen na kaznu zatvora u 13 godina.

Kako je navedeno na sajtu Apelacionog suda, ovaj sud imao prilikom odlučivanja o krivičnoj sankciji imao je u vidu društvenu opasnost izvršenog krivičnog dela i stepen odgovornosti okrivljenog.

„Sud je, kao otežavajuću okolnost imao u vidu njegov raniji život, dok nije našao postojanje olakšavajućih okolnosti, pa ga je osudio na kaznu zatvora u trajanju od 13 godina, pošto smatra da je ovakva kazna srazmerna težini učinjenog krivičnog dela i krivičnoj odgovornosti okrivljenog, kao i da je dovoljna i nužna kako bi se na okrivljenog u dovoljnoj meri uticalo da u budućnosti ne vrši ovakva i slična krivična dela, a i radi postizanja generalne prevencije“ , dodaje se u obrazloženju odluke Apelacionog suda.

Novinari redakcije Insajder, u serijalu Ne(moć) države još 2009. objavili su da protiv vođa navijačkih grupa u Srbiji postoje mnoge krivične prijave za razna krivična dela, koja gotovo nikada nisu procesuirane.

Republički javni tužilac tražio je 2009. zabranu ekstremnih podgrupa navijača Crvene Zvezde, Partizana i Rada. Do te zabrane ipak nije došlo uz obrazloženje da te grupe nisu zvanično registrovane.

Jedna od podgrupa za koju je tužilac tražio zabranu je i navijačka podgrupa fudblaskog kluba Rad čiji je jedan od vođa Dragan Supurović - United Force. Ova grupa, prema navodima medija, osnovana je 1987, a „procvat" je doživela tokom ratova i haosa devedesetih godina prošlog veka.

Navijači Rada važe za jednu od najaktivnijih ultradesničarskih navijačkih grupa na ovim prostorima, a tome u prilog govori i jedna od glavnih parola njihove grupe - "Sami protiv svih", koja je uvek okačena na njihovoj tribini.

Navijači ove grupe su vrlo jedinstveni i karakteriše ih mržnja prema LGBT populaciji, muslimanima, Romima... U temi Insajdera „Navijači Rada sa tribina poručuju da su jači od države“ možete pročitate samo neke od incidenata u kojima su proteklih godina učestvovali navijači fudbalskog kluba Rad.

Jedan od vođa Alkatraza pored presude za ubistvo –umesto u zatvor otišao na Svetsko prvenstvo

Osim ovog neobično dugog sudskog postupka u kome dva suda donela potpuno različite odluke, zanimljiv je i slučaj Milana Krasića, jednog od vođe navijača Partizana iz grupe Alkatraz.

Njega je, podsetimo, Viši sud u Beogradu 2014. godine prvo oslobodio optužbi za ubistvo ubistva Ivana Perovića iz navijačke grupe Zabranjeni koje se dogodilo 2011. godine.

Više od tri godine kasnije, u aprilu prošle godine, Apelacioni sud preinačio je prvostepenu oslobađajuću presudu i Milana Krasića, osudio na 15 godina zatvora.

Šest meseci kasnije trećestepeno veće Apelacionog suda ukinulo je presudu Krasiću i naložio ponovljeno suđenje.

Nakon ponovljenog suđenja, na održanom pretresu dana 22. maja 2018. godine, sud je doneo odluku i osudio Milana Krasića zbog izvršenja krivičnog dela teško ubistvu, u saizvršilaštvu.

Kako je Insajder nedavno objavio, sud je doneo presudu kojom je preinačio prvostepenu presudu i okrivljenog Milana Krasića osudio na kaznu zatvora u trajanju od 14 godina.

„Po nalaženju Apelacionog suda, nakon svestrane analize svih izvedenih dokaza tokom prvostepenog krivičnog postupka, te nakon ocene izvedenih dokaza na pretresu pred ovim sudom, Apelacioni sud je našao da je nesumnjivo dokazano da je Krasić, a po prethodnom dogovoru sa NN licima sa umišljajem lišio života Ivana Perovića i doveo u opasnost život oštećenog Đ.S“, navodi se u odluci Apelacionog suda.

I ova odluka nije pravosnažna, pa je i protiv ove presude dozvoljena žalba sudu u trećem stepenu čija će odluka tek tada biti pravosnažna.

Uprkos tome što mu se sudi za ubistvo i što je ranije bio u bekstvu Milan Krasić našao se na Svetskom prvenstvu u Rusiji sredinom juna. Da se on nalazi tamo saznalo se sa fotografije objavljenih na društvenim mrežama u toku prvenstva.

Pored njega, na fotografiji su se našli i Aleksandar Vidojević, aktuelni vođa navijača Partizana, inače blizak Veljku Belivuku i ubijenom vođi navijača Partizana Aleksandru Stankoviću ali i sin predsednika Srbije Danilo Vučić.

Izvor: Insajder