Osuđenik za ratne zločine Veselin Šljivančanin pod grbom Srbije

Predsednik Opštine Žabalj Čedomir Božić odbio je da odgovori Insajderu ko je organizovao tribinu u opštinskoj sali na kojoj je u sredu govorio haški osuđenik Veselin Šljivančanin, kao ni kako se grb Republike Srbije našao na plakatu kojim je najavljen Šljivančaninov govor.

Poziv na tribinu u Žablju

Božić, koji je i član Srpske napredne stranke, je pošto je saslušao pitanja Insajdera, najpre rekao da ga ponovo pozovemo za 10 minuta, ali kasnije nije odgovarao na ponovljene pozive redakcije.

Pravosnažno osuđen zbog ratnih zločina

Veselin Šljivančanin, major JNA zadužen za bezbednost, osuđen je pred Haškim tribinalom na 10 godina zatvora zbog zločina nad hrvatskim zarobljenicima na farmi Ovčara kod Vukovara u jesen 1991. Prvostepenom presudom je osuđen na pet godina zatvora, 2009. na 17 godina, a zatim u postupku revizije na 10 godina zatvora. Šljivančanin je 2011. pušten na prevremenu slobodu jer je odslužio dve trećine kazne. 

Šljivančanin je od početka godine govorio na tribinama SNS-a u Sirigu, Beškoj i Vršcu. Na tribini u Vršcu predstavljen je i kratak film o njemu koji je najavljen kao biografija nekoga ko se borio za istinu i pravdu.

„Naš večerašnji gost je svedok toga kako je i u najtežim trenucima vredno braniti istinu i pravdu i kako se nikada ne odustaje od svojih principa”, rekla je tom prilikom članica Gradskog odbora SNS-a Dragana Mitrović, a preneo portal eVrsac.

Povodom učestalih tribina u organizaciji SNS-a na kojima govori Šljivančanin, oglasila se i organizacija Evropskih narodnih partija, čiji je SNS pridruženi član, a koja će, kako N1 prenosi, tražiti od naprednjaka da se ograde od ličnosti poput Šljivančanina. 

Foto: izvor: Twitter: Lazar Čovs

Portparol evropskih narodnjaka Zigfrid Muresan rekao je da naprednjaci "moraju da se ograde od takvih ličnosti, ali i da se uzdrže od bilo kakvih poteza koji bi mogli da stvore napetosti i potencijalno konfliktne situacije među susedima".

Podsećamo da je prošle nedelje na tribini u Beškoj koju je organizovao SNS, a na kojoj je govorio Šljivančanin, došlo do incidenta kada su aktivisti Inicijative mladih prilikom razvijanja transparenta „Kada ratni zločinci ućute žrtve će moći da govore“ fizički napadnuti.

Bivši haški zatvorenik Šljivančanin prvi put se u organizaciji naprednjaka pojavio na predizbornom skupu SNS-a u Pančevu marta prošle godine, kada je pozvao građane da glasaju za Aleksandra Vučića i SNS.

Izvor: Insajder