Osumnjičeni za paljenje automobila novinara i aktiviste u Aleksincu priznao krivicu

Osumnjičeni da je zapalio automobil novinaru i aktivisti iz Aleksinca Dušanu Ostojiću, koji je ranije danas uhapšen, priznao je krivicu, ali ne i ko mu je to naložio, rekao je Ostojić Udruženju novinara Srbije (UNS). Policija je ranije danas uhapsila 25-godišnjeg M.M. iz okoline Aleksinca zbog sumnje da je zapalio automobil Dušana Ostojića, aleksinačkog stomatologa, novinara i jednog od organizatora protesta u tom gradu, saopštio je MUP. 

Policija, ilustracija

"Nezvanično sam saznao ko je zapalio autobomil. Živi u selu koje je udaljeno 20 kilometara od Aleksinca. Pokušavao sam da shvatim da li smo ikako povezani, ali ga ne poznajem i ne mogu da ga dovedem u vezi sa nekim svojim tekstom", rekao je Ostojić.

Ranije danas iz MUP-a je saopšteno da je uhapšen M.M. koji je osumnjičen da je 30. maja posle ponoći, razbio staklo na Ostojićevom automobilu, sipao benzin u unutrašnjost vozila i zapalio ga.

On je osumnjičen za izazivanje opšte opasnosti i uz krivičnu prijavu, sproveden je Osnovnom javnom tužilaštvu u Aleksincu posle čega mu je sudija Osnovnog suda odredio pritvor do 30 dana.

Automobil Ostojića je skoro potpuno izgoreo na parkingu ispred zgrade u kojoj Ostojić stanuje sa porodicom.

"Vatrogasci i policajci su brzo reagovali i profesionalno obavili posao. Utvrđeno je da je požar podmetnut. U auto je ubačen koktel benzina i još nečega", rekao je ranije Ostojić agenciji Beta.

On je naveo da je unutrašnjost automobila potpuno izgorela i da se šteta procenjuje na oko 200.000 dinara. Ostojić je za UNS rekao da mu je automobil zapaljen ili zbog njegovog aktivizma ili pisanja na portalima aleksinac.net i proverenavest.info, čiji je urednik, o seči drveća, krađi beba i nameštenim tenderima u Aleksincu.

"Stomatolog sam po obrazovanju, nemam kriminalne poslove, tako da sumnjam da je razlog jedino uređivanje lokalnih portala i pisanje protiv seče drvoreda", izjavio je Ostojić.

Zbog predstojeće rekonstrucije šetališta u Aleksincu, tamošnji komunalci nedavno su posekli drvored u kome je bilo 45 stabala lipe. Ostojić je je prethodnih nedelja predvodio građansku akciju protiv seče drveća u glavnoj ulici u Aleksincu.

Nacionalna koalicija za decentralizaciju je povodom ovog incidenta apelovala na policiju i tužilaštvo da u najkraćem mogućem roku identifikuju počinioce ovog napada i da ih privedu pravdi, kao i da otvore istragu o mogućoj političkoj pozadini ovog dela.

Izvor: Beta