Osumnjičeni za upad u migrantski centar u Obrenovcu pušten na slobodu

Osnovni sud u Obrenovcu odbio je predlog Osnovnog javnog tužilaštva za određivanje pritvora od 30 dana muškaracu F.R. koji je u sredu automobilom nasilno ušao u Prihvatni centar za migrante u tom gradu, rečeno je Insajderu u sudu. Osumnjičeni je pušten na slobodu, a Tužilaštvo ima rok od tri dana uloži žalbu na ovu odluku Suda.

F. R. kolima upao u migrantski centar u Obrenovcu / Foto: Printscreen YouTube

Osnovno javno tužilaštvo ranije danas saslušalo je osumnjičenog i dalo predlog za određivanje pritvora od 30 dana, za krivično delo nasilničko ponašanje. U Tužilaštvu kažu da je u toku prikupljanje i drugih dokaza kako bi se utvrdilo da li se eventualno u radnjama osumnjičenog stiču obeležja i nekog drugog krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti.

U sredu se na društvenim mražama pojavio snimak na kome se vidi kako muškarac automobilom u punoj brzini upada u Prihvatni centar za migrante u Obrenovcu, koji je u tom trenutku obezbeđivala Vojska Srbije.

F. R. je na svom Fejsbuk nalogu uživo prenosio vožnju do migrantskog centra i sam upad u bivšu kasarnu.

On je nakon toga i priveden, a u incidentu nije bilo povređenih.

F.R. je predsednik opštinske Komisije za saradnju sa udruženjima i omladinom radnog tela predsednika Opštine i Veća Gradske opštine Obrenovac, a na svojim nalozima na društvenim mrežama navodi da je član Levijatana.

Povodom ovog incidenta reagovao je Komesarijat za izbeglice ocenom da je to posledica negativne kampanje prema migrantima na društvenim mrežama.

„Ovaj incident opominje da je krajnje vreme da se prestane sa verbalnim, a sada i fizičkim napadima na migrante, kao i da se zaustavi histerična kampanja prema njima na društvenim mrežama koja je, dovela do ovog incidenta”, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, krajem februara se na društvenim mrežama i u pojedinim medijima pojavio video snimak na kojem grupa građana okupljena u „narodnu patrolu” ide po centru Beograda i migrantima deli pamflete na engleskom, arapskom i srpskom jeziku sa „pravilima ponašanja” i direktno im preti da, između ostalog, ne izlaze iz migrantskih centara od 22 do 6 ujutru, da se ne kreću u grupama od više od troje ljudi i tako dalje.

Porast ksenofobije i antimigrantski stavovi sve su izraženiji u delu javnosti o čemu je Insajder već izveštavao.

Izvor: Insajder