Otkazano prvo ročište posle četiri godine nezakazivanja u postupku protiv Zvezdana Terzića

Suđenje generalnom direktoru Crvene zvezde Zvezdanu Terziću koji se tereti za nezakonito prisvajanje novca od transfera fudbalera danas je odloženo zbog toga što se na zakazanom suđenju Terzić nije pojavio, navode u Višem sudu za Insajder. Kako dodaju, on je u sud došao pola sata kasnije kada je sudija već odložio ročište.

Zvezdan Terzic. Foto: Srđan Ilić

Mediji prenose da je razlog za kašnjenje Terzića, pa i odlaganje suđenja, to što je Terzić prvo otišao u sud u Katanićevu ulicu umesto u Palatu pravde u Savsku ulicu. U Palatu je stigao pola sata posle zakazanog ročišta. Inače, ovo ročište trebalo je da bude prvo ročište nakon četiri godine.

Zvezdanu Terziću, generalnom direktoru fudbalskog kluba Crvena Zvezda, sudi se da je kao direktor fudbalskog kluba OFK Beograd i predsednik Fudbalskog saveza Srbije učestvao u malverzacijama prilikom transfera fudbalera.

Optužnica za zloupotrebe u fudbalu podignuta je 2010, a suđenje je 2015. formalno, po treći put, počelo iz početka zbog promene sudskog veća. Dve i po godine bio je u bekstvu. Sam se 2010. predao Upravi Kriminalističke policije Beograd, a iako je za njim tada postojala poternica nije uhapšen prilikom ulaska u zemlju. Nakon toga mu je određen pritvor iz kog je izašao uz plaćanje milion evra jemstva da se brani sa slobode.

Terzić se tereti da je s bivšim direktorom OFK Beograd Vladimirom Bulatovićem, bivšim sekretarom zajednice prvoligaša Milovanom Nikodinovićem i fudbalskim menadžerom Draženom Podunavcem protivpravno prisvojio oko četiri miliona evra prilikom transfera igrača OFK Beograda, čiji je direktor od 1997. do 2005. bio upravo Terzić.

Prema poslednjim navodima medija poslednje ročište u konkretnom slučaju održano je 2017. godina, a kao jedan od razloga za odlaganje suđenja navodilo se i to da se čeka da sudu, putem međunarodne pravne pomoći, stigne dokumentacija iz Španije i Rusije.

Da li je sud dobio tražene podatke, jedno je od pitanja koje je Insajder uputio Višem sudu u Beogradu ali je sudija u ovom postupku odlučio da to javnost ne treba da zna, kao ni to da li je od 2017. održano još neko ročište. Takođe, bez odgovora je ostalo i pitanje da li zbog ovako dugačkog trajanja postupka postoji opasnost od zastarevanja imajući u vidu da se Terziću sudi za dela iz 2008. godine.

Umesto odgovora na ova pitanja, dobili smo kratak odgovor:

“Nakon što sam uputila pitanja postupajućem sudiji u predmetu koji se vodi protiv okrivljenog Terzić Zvezdana i dr, a po pristiglom odgovoru, obaveštavam Vas da sudija smatra da nema mesta bilo kakvom komentarisanju krivičnog postupka koji je u toku”.

Kako je objavio Insajder još 2008. u serijalu “Pravila igre”, Zvezdan Terzić je 2005. kao diplomirani ekonomista, sa mesta predsednika OFK Beograd, uz podršku Zvezde i Partizana, imenovan za predsednika Fudbalskog saveza Srbije. U serijalu Insajdera Pravila igre objavljeno je da za vreme kada je on bio predsednik FSS-a veliki broj igrača OFK Beograd dobija priliku da igra za reprezentaciju, čime se povećava njihova vrednost prilikom transfera. Fudbaleri OFK tako, uz milionske nadoknade za taj klub, odlaze u značajne evropske klubove, što je bilo neobično s obzirom na to da je OFK igrao prosečno u domaćoj ligi. Osim toga, postajali su dokazi da je uslov da neko igra za reprezentaciju bio da prvo pređe u OFK, čime je omogućeno da upravo taj klub dobije novac od transfera. Mlada reprezentacija postala je, zahvaljujući čelnicima FSS-a, mesto za promociju fudbalera OFK Beograd, za čiju prodaju su bili zaduženi menadžeri koji su u dobrim odnosima s Terzićem. To je pre svih Dražen Podunavac, koji je i optužen zajedno s Terzićem.

Insajder se ovom temom detaljno bavio 2008.

Izvor: Insajder