Otvaranje rekonstruisanog Trga republike obeležio sukob predstavnika SzS i SNS

Nakon više od godinu dana rekonstruisanja otvoren je Trg Republike, a otvaranje su obeležili i predstavnici vlasti i predstavnici opozicije. U jednom trenutku došlo je i do verbalnog sukoba između predstavnika Saveza za Srbiju i Srpske napredne stranke.

Sukob na Trgu Republike / Foto: printscreen

Tokom skupa na renovinarom Trgu došlo je i do verbalnog okršaja i guranja između predstavnika Saveza za Srbiju i Srpske napredne stranke, pošto su na razdaljini od nekoliko metara zakazani događaji jedne i druge grupacije.

Kako prenose mediji, kada su gradski čelnici krenuli u vožnju električnim mini busom “Vrabac servis”, sreli su predstavnika Saveza za Srbiju.

U vozilima su bili pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, predsednik skupštine Grada Nikola Nikodijević i sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Funkcioner Narodne stranke Nikola Jovanović je prišao da se pozdravi sa predsednikom Skupštine Beograda Nikolom Nikodijevićem i drugim gradskim funkcionerima, ali se mini bus zaustavio samo na kratko i nastavio vožnju što je, kako pišu mediji, shvaćeno kao “bežanje”.

Krenulo je dobacivanje i guranje sa onima koji su bili van mini busa, a među kojima je bio i odbornik SNS Nemanja Joksimović.

Predsednik opštine Stari grad Marko Bastać je Joksimovića pitao “koliko je i zašto koštala rekonstrukcija Trga i zašto je smanjen protok saobraćaja”, dok je Joksimović uzvratio da je “nedopustivo i sramno to što je Đilas nakon svoje vlasti ostavio Gradu i građanima ogroman dug od 1,2 milijarde evra”.

Sukobljeni su se gurali, psovali i dobacivali jedni drugima i duž Čika Ljubine ulice. Okupljeni su se ipak posle izvesnog vremena razišli.

“Jedan od pet miliona” tvrdi da je napadnut njihov aktivista

Udruženje “Jedan od pet miliona” tvrdi da je tokom incidenta na Trgu njihovog aktivistu danas fizički napao beogradski čelnik Andreja Mladenovića, pošto mu je ovaj preprečio put.

“Mladenović je gurnuo aktivistu '1od5miliona' prilikom čega je on pao na zemlju”, navodi se u saopštenju tog udruženja i dodaje da su time gradske vlasti još jednom pokazale “bahato ponašanje prema neistomišljenicima i spremnost na fizički obračun i nasilje”.

Kako se dodaje, aktivista je blokirao gradske čelnike koji su nameravali da obiđu rekonstruisani Trg, želeći time da im pokaže “kako izgleda kada oni građane i normalan život u Beogradu blokiraju svakodnevno”.

Na Tviter profilu “1 od 5 miliona“ ranije danas okačen je video na kojem pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović pokušava da otera osobu koja snima video, a koja je stajala ispred mini busa “Vrabac servisa“ u kojem je bio predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević.

Mladenović: Ni incidenti ne mogu da zaustave razvoj Beograda

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović osudio je današnji incident na Trgu republike koji su, kako je naveo, izazvali presednik opštine Stari Grad Marko Bastać i njegove pristalice, rekavši da oni na taj način “ne mogu da zaustave razvoj Beograda”.

“Počeo je sa radom 'Vrabac servis', ali je utisak pokvaren neverovatnom blokadom ljudi koji za sebe misle da su Beograđani. Tako se Beograđani ne ponašaju”, rekao je Mladenović.

On nije komentarisao optužbe udruženja “Jedan od pet miliona”.

Incident na Trgu osudila je i potpredsednica Vlade i članica Predseništva SNS Zorana Mihajlović saopštenjem iz svog kabineta, dok je zamenik gradonačelnika Goran Vesić na svom Fejsbuk nalogu ocenio da u današnjem incidentu ima elemenata krivičnog dela, a da predstavnici SzS “ne mogu da prežale što je otvoren Trg”.

”Beogradu ne trebaju incidenti”

Predsednik opštine Stari grad Marko Bastać saopštio je da je današnji incident na Trgu republike “pokušaj zamenika gradonačelnika Gorana Vesića da sakrije koliko je tačno novca potrošio za besmislenu rekonstrukciju Trga republike čiji je krajnji domet ukidanje dve saobraćajne trake”.

“Zato je nakon što je saznao da ćemo danas u 11 casova obeležiti svoju pobedu – vraćanje trolejbuskog saobraćaja preko Trga republike koji su hteli da ukinu – zakazao skup sa kojeg je pobegao”, dodao je Bastać.

O incidentu se na Tviteru oglasio i predsednik odborničke grupe SzS u Skupštini Beograda i potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović koji je napisao da “Beogradu ne trebaju incidenti”.

SzS: Naše akcije ubrzale rekonstrukciju

Današnje otvaranje Trga obeležili su i predstavnici vlasti i predstavnici opozicije - prvi se hvale završetkom radova pre roka, dok drugi ukazuju da je upravo na ubrzanje radova uticaje akcije koje su oni sprovodili mesecima unazad. 

Predstavnici Saveza za Srbiju (SzS) na renovinarom trgu održali su performans “otvaranja Trga”, gde su na improvizovanom ražnju okretali prasiće (plišane igračke) uz baklje u plavoj, crvenoj i beloj boji.

Tom prilikom, predsednik opštine Stari grad Marko Bastać ocenio je da su upravo akcije opozicije doprinele tome da je saobraćaj vraćen oko Trga Republike, da su trolejbusi vraćeni na staru trasu i da su te akcije naterale vlast da tri meseca ranije završi radove.

Predsednik odborničke grupe SzS u Skupštini Beograda i potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović čestitao je svim građanima što su izdržali zatvaranje Trga i centra grada i što su se izborili da javni prevoz u centru ne bude ukinut i da bude vraćen trolejbuski saobraćaj “kao najjeftiniji i najčistiji vid prevoza u Beogradu”.

“Drago mi je što je Trg Republike završen, želim Beograđanima da uživaju u njemu, ali pitam vlast šta smo dobili za 10 miliona evra”, rekao je Jovanović i dodao da nisu izgrađene ni podzemna garaža, ni biciklističke staze i da je smanjena saobraćajna propusnost Trga.

On je dodao da je Trg Republike renoviran 375 dana, a da su “samo sklonjene žardinjere i postavljene granitne ploče”.

Predstavnica pokreta Dveri Dragana Trifković, kao inženjer pejzažne arhitekture, rekla je da za više od 350 dana nije urađeno ništa i da je glavni cilj bio da se “našminka trg i uzme novac od provizija”.

Vesić: Nije obična rekonstrukcija, već uređenje najvažnijeg gradskog prostora

Predstavnici vlasti otvaranje Trga Republike obeležili su vožnjom “Vrabac servisom”, ekološkim vozilom koje će Beograđane i strance prevoziti - besplatno rutom dugom 2,2 kilometara.

Ranije danas, zamenik gradonačelnika Goran Vesić je, gostujući na TV Pink, rekao da Trg republike nije bio obična građevinska rekonstrukcija, već uređenje najvažnijeg gradskog prostora na kome će građani sada moći da koriste mnogo kvalitetnih sadržaja.

“Napravljena je raskošna i prostrana pešacka zona, drvoredi koji imaju 27 stabala više nego ranije, a postavljeno je 12 žardinjera sa ukrasnim drvećem kakve se od prošle godine nalaze u Balkanskoj ulici, četiri saobracajne trake, nova kontaktna mreža za trolejbuse, pametne klupe s besplatnim internetom, senzorima za temperaturu, kvalitet vazduha i buku”, objasnio je Vesić.

On je dodao da će taj prostor sada moći da se koristi za “manifestacije, od pozorišnih predstava do modnih revija”, a zahvalio se i građanima koji su za sve to imali strpljenje i “izdržali torturu Dragana Đilasa, Vuka Jeremica i Boška Obradovića koji su sve učinili prethodnih meseci da se rekonstrukcija Trga Republike nikada ne završi”.

Izvor: Beta, N1, Insajder