Otvoren broj na koji građani mogu da prijave kada neko podiže cene u apotekama

Nadležne službe su krenule u vanredne kontrole apoteka i maloprodaja kako bi se sprečilo da se situacija sa koronavirusom iskoristi za sticanje ekonomske dobiti, izjavio je ministar za trgovinu, telekomunikacije i turizam Rasim Ljajić gostujući na RTS-u. On je dodao da građani koji primete da neko podiže cene proizvoda u apotekama to mogu da prijave na broj 011/26-99-610.

Rasim Ljajić

„Građani imaju telefone, mogu da prijave sve nepravilnosti, a imamo i novi telefonski broj koji služi za prijavu nepravilnosti u prodaji medicinskih sredstava, cene maske“, objašnjava Ljajić.

Kako je naveo, do sada su primećena dva slučaja u kojima se radi o neosnovanom podizanju cena i neizdavanju fiskalnih računa.

„Građani će moći na ovom broju (011/26-99-610) da prijavljuju svaku vrstu nepravilnosti. Ovaj broj se odnosi samo na apoteke – kupovinu medicinskih sredstava jer najveći broj žalbi su cena maski i nestašica maski, alkohola, asepsola“, naveo je Ljajić.

On je ponovio da građani ne treba da se plaše zbog nestanka osnovnih namirnica, jer robe ima u zalihama, kao i da nema potrebe za stvaranjem ličnih zaliha.

„Mi smo juče obilazili distributivne centre, radnje u maloprodaji, trgovci su rekli da imaju dovoljno robe na zalihama, da nema mesta panici, da je broj kupaca gotovo identičan kao prethodnih dana, da je povećana kupovina, ali da je to mnogo manje nego za novogodišnje praznike“, navodi Ljajić.

Otvaranje nove telefonske linije za prijavljivanje mesta na kojima se zloupotrebljava novonastala situacija najavio je sinoć ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Izvor: RTS