Otvoren novi Klinički centar u Nišu

Novoizgrađeni Klinički centar u Nišu svečano je otvoren danas, kao najsavremeniji u zemlji. Njegova izgradnja na 45.000 kvadratnih metara i opremanje koštali su 50 miliona evra, većinom iz kredita Evropske investicione banke.

Otvaranje Kliničkog centra u Nišu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na otvaranju rekao da je srećan jer „smo ovde u Nišu pokazali da umemo i možemo, da stvorimo nešto ni iz čega.“ On je naveo da je u pitanju prvi klinički centar u Srbiji koji je završen i najavio gradnju novih u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu. 

Direktorat vazduhoplovstva dao novac za izgradnju heliodroma za KC Niš

Direktorka Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Mirjana Čizmarov predala je danas u Nišu ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru ugovor o donaciji 15 miliona dinara za izgradnju helidroma pored zgrade novog Kliničkog centra u Nišu. Ona je podsetila da sada u Srbiji postoji samo jedan takav heliodrom, kod Vojno-medicinske akademije u Beogradu.

Heliodrom u Nišu treba da omogući efikasno i brzo zbrinjavanju pacijenata.  Nije navedeno kada će početi radovi niti kada će helidrom biti otvoren.

Kako je podsetio Vučić, radovi na izgradnji Kliničkog centra su počeli 1970. godine . Ipak je naveo da „smo na ovu livadu došli pre tri godine“ i uspeli da „izgradimo najmoderniji klinički centar, s najmodernijom i najkvalitetnijom opremom“.

„Da nije bilo predsednika Vučića mi danas ne bismo bili ovde“, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar nakon obilaska novoizgrađenog Kliničkog centra.

Premijerka Ana Brnabić je istakla da je ogromna stvar završiti klinički centar posle 47 godina.

„Sledeći su KC Srbije i KC Vojodine, završetak koridora 10 i 11...“, navela je Brnabić.

Tomislav Nikolić, predsednik Kancelarije za saradnju s Rusijom i Kinom je rekao da je ponosan na „naprednjake koji nastavljaju da podižu Srbiju“, ali i zbog činjenice da je Fondacija Dragica Nikolić opremila jednu operacionu salu na kardiohirurgiji.

Predsednik Republike Srpske Mlorad Dodik je poručio da i RS deli radost zbog otvaranja savremenog kliničkog centra.

Foto: (BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/EV) / Otvaranje Kliničkog centra u Nišu - Aleksandar Vučić, Milorad Dodik i Ana Brnabić

Prijem pacijenata za nedelju dana

Po izjavi direktora Zorana Radovanovića, prvi pacijenti će ući u novoizgradjeni centar posle 24. decembra, jer posle otvaranja sledi čišćenje i dezinfekcija.

Radovanović je rekao za agenciju Beta da novi Klinički centar ima 630 bolesničkih kreveta u dvokrevetnim sobama s kupatilom i 17 operacionih sala.

Ima i dva "multislajsna skenera", 11 fiksnih i pokretnih rendgen-aparata, tri angio-sale i nov uređaj za dijagnostiku magnetnom rezonancom, rekao je Radovanović.

Novi Klinički centar, po rečima direktora, ima opremu kojom se mogu pohvaliti najpoznatije bolnice u Danskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

"Sa 500 infuzionih pumpi skoro svaki od 630 kreveta ima svoju nezavisnost, što je retkost u najbogatijim zemljama sveta", izjavio je Radovanović.

Građani Niša, prema rečima aktuelnog ministra zdravlja Zlatibora Lončara, trebalo je da se leče u ovom Kliničkom centru još početkom prošle godine.

Marko Blagojević, direktor Kancelarije za javna ulaganja je za Insajder rekao da za kašnjenje “nema nevinih samo krivih i krivljih”.

Sporna je bila i nabavka opreme – i tender za nju koji je potpisao Zlatibor Lončar. Ipak, ugovor o nabavci opreme za Klinički centar u Nišu nije raskinut iako je potpisan na osnovu tendera koji je kao nezakonit poništila Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

Konačno mesec dana pred otvaranje KC Niš, javnost je saznala da će zid niškog Kliničkog centra biti srušen kako bi bila uneta oprema, odnosno magnetna rezonanca.

Novinari pozvani, prisutan ceo državni vrh, ali na pitanja ogovarao samo ministar Lončar

Predstavnici vlasti po svemu sudeći smatraju da je posao novinara samo da prenesu njihove izjave, ali ne i da im postave pitanja u vezi izgradnje Kliničkog centra Niš. Upravo to je zaključak posle svega sto se danas desilo na svečanosti otvaranja ovog Kliničkog centra.

Iako u najavi događaja nije bilo naznačeno da će novinari praktično moći samo da prenesu zvanične izjave, tek po dolasku u Niš zaposleni u protokolu Predsednika Srbije rekli su novinaru Insajdera da pitanja neće biti dozvoljena u KC Niš jer je za to već bilo prilike jutros kada je predsednik Aleksandar Vučić obilazio južni krak Koridora 10.

Novinari su prvo pratili državne zvaničnike dok su obilazili Klinički centar, kada je zbog velike gužve bilo nemoguće postaviti bilo kakvo pitanje.

Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/EV) / Otvaranje Kliničkog centra u Nišu - Aleksandar Vučić i Ana Brnabić

Nakon toga su svi državni zvaničnici su izašli na plato ispred ulaza kliničkog centra gde su se među ostalima okupljenim građanima obratili premijerka Ana Brnabić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, kao i predsednik Srbije Aleksandra Vučića, dok su novinarske ekipe ostale u zgradi.

Zvaničnici su se zatim okupljenim građanima obratili sa bine postavljene za svečanu priliku, ispred Kliničkog centra bili su postavljeni i video bimovi sa kojih je obraćanje zvaničnika pratili građani.

 „O greškama danas neću jer smo uspeli nešto iz njih da naučimo“, poručio je Vučić sa bine.

Nakon konačnog svečanosti povodom otvaranja Kliničkog centra, pred novinare je stao samo ministar zdravlja Zaltibor Lončara.

Na pitanje novinara Insajdera koliku će odštetu država morati da plati izvođačima zbog stalnih izmena projekta i zaustavljanja radova, ministar Ločar uverava da država ništa dodatno neće plaćati, iako je direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević pre manje od mesec dana rekao da će odštetu plaćati i jedni i drugi – i država i izvođači.

Govor nakratko prekinut zbog dobacivanja iz mase

Na početku Vučićevog govora jedan čovek iz publike počeo je da mu dobacuje, na šta je Vučić rekao da mu nije prvi put da sluša od "vlasnika menjačnice i kafića kako teško živi" i naveo da se ljudi koji stvarno teško žive, ne ponašaju bahato, već poštuju državu.

Dok je Vučić govorio iz mase su se čula dobacivanja "gladni smo", "pretvorio si nas u roblje" i "narod nosi pelene u fabrikama", prenosi agencija Beta, koja navodi i da je predsedniku Srbije tokom govora dobacivao predsednik niškog Centra za ljudska prava i demografiju "Clamp" Dragan Krstić.

Krstića je zbog sličnih povika na predizbornoj konvenciji naprednjaka u Nišu, u martu ove godine, obezbeđenje grubo izguralo iz hale "Čair", dok je danas samo upozoren da ne viče i da se smiri.

"To su primitivni izborni trikovi koje sam 500 puta slušao", rekao je Vučić i dodao da je težak život posledica aktivnosti onih vlasti koje su uništile fabrike, sprovele pljačkašku privatizaciju i koje nisu uspele da izgrade ni dom zdravlja, a kamoli Klinički centar.