Otvoren novi Žeželjev most, 19 godina od rušenja starog

Novi Žeželjev most u Novom Sadu otvoren je danas za automobile, pešake i bicikliste, 19 godina od kada je stari most srušen u NATO bobardovanju 1999. i pet meseci nakon što je otvoren za železnički saobraćaj.

Novi Žeželjev most Foto: Srđan Ilić

Svečanom otvaranju mosta prisustvovali su brojni srpski zvaničnici i građani, kao i evropski komesar za proširenje Johanes Han, pošto je više od polovine novca za izgradnju mosta dobijeno od Evropske unije.

Han je na otvaranju Žeželjevog mosta rekao da je taj most „simbol evropske budućnosti Srbije“.

Johanes Han i Aleksandar Vučić na otvaranju Žeželjevoh mosta Foto: Srđan Ilić

„Ovaj most deo je vašeg puta ka Evropi. Srbija napreduje na putu koji je izabrala –  putu ka članstvo u EU, uz našu podršku. Mi gradimo mostova sa vama, a ne samo za vas“, poručio je Han.

Han je naveo da je EU uložila bespovratna sredstva, tačnije 35 miliona evra, za izgradnju ovog mosta.

„Da razjasnim – to nije zajam sa raznim dodatnim uslovima, to su bespovratna sredstva koja dajemo Srbiji za unapređenje kvaliteta života njenih građana“, poručio je Han.

Inače, vrednost  izgradnje mosta je 54 miliona evra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da su u izgradnji mosta učestvovali i grad Novi Sad, Vojvodina, i „ponajviše Evropa“.

„Nisam ni sanjao kakvu lepoticu gradimo i nisam ni verovao da je moguće da ovakvu lepoticu izgradimo. Mnogo pouka možemo da izvučemo i mnogo toga da naučimo od ovog mosta. On je dokaz kako najčvršći beton i čelik može da bude srušen kada se udruže loše politike. Takođe, ovaj most je dokaz da zlo i nesreća mogu da budu prevaziđeni radom i ozbiljnošću i dobrim politikama“, poručio je predsednik.

Vučić je naveo i da je pruga na Žeželjevom mostu projektovana za brzinu vozova od 160 kilometara na sat.

Most se nalazi na pet stubova, dugačak je 474 metra, a 31 širok.

Aleksandar Vučić na otvaranju Žeželjevoh mosta Foto: Srđan Ilić

Stari Žeželjev most je građen od 1957. do 1961. godine. U NATO bombardovanju 1999. godine gađan je 12 puta i 23. aprila je srušen.

Vučević: Uskoro uklanjanje montažno-demontažnog mosta

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je ukazao da je to most od značaja za celu Srbiju, jer se nalazi na koridoru koji železnicom povezuje Beograd i Budimpeštu, ali i olakšava funkcionisanje teškog drumskog saobraćaja.

Vučević je rekao da će uslediti uklanjanje montažno-demontažnog mosta koji je izgrađen kako bi olakšao saobraćaj dok se Žeželjev most na izgradi.

„Rok za uklanjanje je tri meseca po ugovoru. Nismo bili zadovoljni estetikom, ali zahvaljujemo montažno-demontažnom mostu jer je spasio funkcionisanje grada. Nakon uklanjanja moći ćemo da završimo sve radove oko novog mosta, završimo tu priču i kandidujemo temu novih mostova. Ne želimo da se samo vratimo na 1999, već da pričamo o novim mostovima“, naveo je Vučević.

Upitan o promeni imena Žeželjevog mosta, on je naveo da bi o tome trebalo da se izjasne građani.

"Slušao sam argumentovane predloge. Nije problem da stavimo tablu, ali ljudi će ga i dalje nazivati Žeželjev most", poručio je Vučević.

Ovaj drumsko-železnički most, koji je danas svečano otvoren u Novom Sadu za drumski saobraćaj, biće otvoren za pešake i bicikliste samo danju, jer još uvek nisu dovršeni prilazni putevi. O tome svedoče saobraćajni znaci zabrane za pešake i bicikliste koji se nalaze u blizini novog Žeželjevog mosta. Na to će upozoravati i obezbedjenje koje se nalazi pored mosta i koje će bicikliste i pešake propuštati, ali samo tokom dana, objavio je novosadski portal 021 (021.rs).

Zabrana za pešake i bicikliste će trajati još nekoliko meseci, dok se ne završi uklanjanje privremenog montažno-demontažnog mosta i ne urede pristupne saobraćajnice.

Izvor: Beta, Insajder