Otvorena deonica autoputa od Ljiga do Preljine

Deonica Koridora 11 od Ljiga do Preljine dužine 40,35 kilometara danas je otvorena za saobraćaj, a vozači će do kraja godine moći da koriste taj putni pravac bez naplate putarine. 

Otvaranje autoputa Ljig - Preljina

Vrednost radova je 308 miliona evra, od kojih je 300 miliona obezbedio Azerbejdžan, dok je Srbija učestvovala s osam miliona evra.

Svečanosti povodom otvaranja te deonice prisustvovali su premijer Srbije Aleksandar Vučić, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar ekonomije Azerbejdžana Šahin Mustafajev.

Aleksandar Vučić je do te petlje stigao u šleperu koji je prošao kroz tunel Šarani, a vozio ga je direktor Koridora Srbije Dmitar Đurović.

Kako su mediji ranije pisali, a ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastukture Zorana Mihajlović potvrdila, dva tunela nisu bila urađena po standardima. Posle intervencije u tim tunelima rađene su naknadne popravke na kolovozu.

Pored Takovske petlje je otkrivena tabla na kojoj piše "Kad postoji prijateljstvo, nijedna zemlja nije daleko", u znak zahvalnosti Vladi Azerbejdžana na pomoći u izgradnji deonice.

Glavni izvođač radova na deonici Ljig-Preljina bila je azerbejdžanska kompanija Azvirt, dok je 101 srpska kompanija bila angažovana kao podizvođač.

Izgrađeno je 66 mostova, od kojih najduži ima 600 metara, a na deonici su i tri petlje, privremena, Dići, koja povezuje Ibarsku magistralu s auto-putem, petlja Takovo, koja povezuje Gornji Milanovac i autoput, i petlja Preljina, koja spaja Ibarsku magistralu s novom deonicom i preusmerava vozila prema Čačku ili Beogradu.

Na deonici od Ljiga do Preljine probijeno je i pet tunela, među kojima je najduži Šarani - 885 metara - Brđani, koji je dug 450 metara, i Savinac, dužine 270 metara. Izgrađeni su 7,5 kilometara potpornih zidova i 20 kilometara regulacija rečnih tokova.

Izvor: Beta