Otvorena dva nova poglavlja u pregovorima sa EU

Srbija je večeras na Međuvladinoj konferenciji u Briselu otvorila dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom.

Evropska unija

Otvoreno je poglavlje 6 koje se odnosi na kompanijsko pravo i poglavlje 30 koje se bavi ekonomskim odnosima sa inostranstvom.

Sada ima ukupno 12 otvorenih poglavlja, od 35.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da Srbija otvaranjem ovih poglavlja pravi važan korak na svom putu evrointegracija.

To je i jasan signal definitivne budućnosti Srbije u Evropskoj uniji (EU), poručila je Jokisimović.

"Nastavljamo naš evropski put, a ovo je još jedan važan korak u procesu pridruženja. Sa ova dva poglavlja, Srbija će imati ukupno otvorenih 12 poglavlja, što je solidan i zadovoljavajući tempo, ali može i mora brže", rekla je Joksimović pred početak Međuvladine konferencije. 

Jadranka Joksimović

Ministarka je napomenula da je Srbija imala spremnih pet pregovaračkih pozicija i da je očekivala otvaranje više od dva poglavlja.

Kako je rekla, većina država članica je prepoznala napredak Srbije na evropskom putu i dala svoju saglasnost za otvaranje "tri, čak i četiri poglavlja", ali da je konsenzusom svih članica odlučeno da se otvore dva poglavlja.

"Ako smo ambiciozni ne smemo da budemo zadovoljni. Mislim da je ambicija dobra jer pokazuje političku volju i rešenost da idete u jednom pravcu. Ako smo manje ambiciozni onda ćemo reći da je ovo zadovoljavajući tempo koji je već postao uobičajan – dva poglavlja po Međuvladinoj konferenciji", izjavila je Joksimović u Briselu.

Ministarka za evrointegracije Srbije je navela i da očekuje da se proces pridruživanja i tempo otvaranja poglavlja ubrza u narednom periodu, pogotovo tokom predsedavanja Bugarske i Austrije Savetom EU koje su proširenje stavile među svoje prioritete.

"Zaista mislim da mora da se da jedan zamajac i da se pravda ona poruka predsednika Junkera koji je definitivno izdvojio Srbiju i Crnu Goru kao, u ovom trenutku, najnaprednije zemlje u procesu pregovora. Mislim da je to bio dobar vetar u leđa", poručila je ona.

"Na dohvat ruke otvaranje još tri poglavlja"

Zvaničnici Evropske unije Sven Mikser i Johanes Han su večeras u Briselu ocenili da otvaranje dva nova poglavlja u pregovorima Srbije s EU pokazuje da Srbija napreduje ka članstvu u Uniji, ali je nužno da osnaži reforme vladavine prava i napreduje u normalizaciji odnosa s Prištinom.

Mikser, šef diplomatije Estonije, predsedavajuće EU, rekao je novinarima da "Srbija jasno napreduje ka EU", ali mora ostvariti rezultate u reformama povezanim s ključnim poglavljima  23. i 24. - vladavina zakona i temeljne slobode.

Mikser je dodao da je "na dohvat ruke" otvaranje još tri poglavlja - 9, 16 i 33 iduće godine, naglasivši da je Vlada Srbije obavila "ozbiljan posao" i da je "evropska perspektiva utemeljena".

Han je precizirao da su novi napori nužni u reformama u Srbiji za unapređenje vladavine prava, za jačanje pravosuđa, temeljnih prava, suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije i "pranja novca".

Ministarka Jadranka Joksimović je na zajedničkoj konferenciji za štampu s Mikserom i Hanom istakla da je važno što su danas otvorena poglavlja o pravu privrednih društava i ekonomskim odnosima, jer je to poruka stranim firmama i investitorima da su uslovi za poslovanje u Srbiji veoma dobri.

Kada je poglavlje 30 i ekonomski odnosi sa inostranstvom u pitanju to je, prema rečima Joksimovićeve, poglavlje koje će do trenutka članstva nositi brojne obaveze, kao i u jednom trenutku članstvo Srbije u Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

"Kada postanemo članica EU, u odnosu na obaveze iz ovog poglavlja, imaćemo i pristup novim trgovinskim aranžamanima koje ima i EU. Pred nama je proces usklađivanja od nekoliko godina", poručila je Joksimovićeva.

Podsetimo, Nemačka, Francuska, Švedska, Velika Britanija i Hrvatska imale su zamerke na tok reformi, naročito na polju vladavine prava, suzbijanja korupcije i preustrojstva pravosuđa u Srbiji. Ove zemlje su bile izričite u stavu da za sad nije svrsishodno otvarati i poglavlje 33 o finansijskim i budžetskim pitanjima za koja su u vezi i sa valjanim delovanjem pravne države, nezavisnošću i delotvornošću pravosuđa i sistemskog obuzdavanja korupcije.

Izvor: RTS