Pacoli: Kosovo nema glasove za Interpol, ali ima za Unesko

Prvi zamenik kosovskog premijera i ministar inostranih poslova Bedžet Pacoli tvrdi da je Kosovo obezbedilo dovoljno glasova za članstvo u Unesku, ali da nema dovoljan broj glasova za članstvo u Interpolu pa će Priština izvesti "taktičko povlačenje" u dogovoru sa SAD, prenose mediji njegovu izjavu za Interaktiv KTV.

Bedžet Pacoli

Pacoli, koji je u delegaciji Prištine na zasedanju Generalne skupštine UN, rekao je da je za nekoliko dana i tokom niza sastanaka u SAD osigurao nove glasove za članstvo Kosova u Unesku.

On je priznao da Kosovo prilično kasni s prijavom za Unesko.

"Ohrabren sam i kažem da ćemo imati glasove za Unesko. Imali smo veoma važan sastanak sa prijateljskom državom koja je priznala Kosovo i, u razgovoru s njenim predstavnicima, praktično je Kosovu garantovano između 15 i 20 glasova za Unesko ", rekao je Pacoli, prenela je Koha.net.

Pacoli kaže da Kosovo nije dovoljno radilo na tom članstvu, a problem je i to što se Generalna skupština Interpola ove godine održava u Kini, koja nije priznala kosovsku nezavisnost.

“Članstvo u Interpolu zahteva mnogo rada i veliko angažovanje. U trenutku kada sam došao, video sam da se na tome radilo, ali ne kako treba. Veoma sam skeptičan i uopšte nisam hrabar da kažem da će sve ići kako treba u vezi sa tim , jer je domaćin ovog samita postavio barikade", rekao je Pazoli.

Kao primer je naveo da kosovskim predstavnicima, koji treba da učestvuju na toj skupštini, još, kako je rekao, nisu poslate vize.

"Velika je odgovornost reći da se povlačimo. Uveren sam da će ljudi razumeti, ali moramo učiniti taktičko povlačenje u saradnji sa SAD i da se pripremimo za naredni samit sledeće godine, koji će biti održan u Abu Dabiju", rekao je Pacoli uveren da će Prištna do tada obezbediti dovoljan broj glasova.

Pacoli je rekao da je za nekoliko dana rada obezbedio 25 usmenih potvrda za podršku na narednoj skupštini Interpola, ali da je još daleko od potrebnog broja za ulazak.

Vučić: Tek ćemo videti da li je Kosovo obezbedilo glasove za članstvo u Unesku

Predsedenik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas u izjavi za Televiziju O2 da će se tek videti da li je Kosovo obezbedilo glasove za učlanjenje u Unesko i da će se zvanični Beograd nastaviti da se bori protiv tog članstva.

"Glasanje o članstvu Kosova u Unesku neće biti lako za Srbiju, ali svakako neće biti lako ni za njih", rekao je Vučić za tu televiziju.

Vučić je napomenuo i da mu je poznato da je delegacija Kosova lobirala  u Njujorku.

"Dosad smo uspevali da se izborimo s njima, nikada ih ne potcenjujem, ali neću ni da ih precenjujem", rekao je Vučić.

On je naveo i da to što do tvrdnji kosovskih zvaničnika dolazi u trenutku kada Srbija govori o pokušaju da se nađe rešenje u Kosovo i Metrohiju pokazuje da neki u svetu, ali i u okruženju nisu iskreni i da žele da Srbiju "dovedu pred svršen čin".

"Pokušavaju da kažu evo dobili smo sve, vama ostaje da prihvatite ono što smo završili što 1999. godine, što 2004. godine, što 2008. godine. Ne mislim da je naša situacija loša kakvom oni žele da je prikažu, niti da je njihova toliko dobra", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, novcem se ne može sve kupiti, iako predstvanici Prištine iza sebe imaju "mišiće" nekih zapadenih zemlja koje su priznale Kosovo.

Za članstvo Kosova u Interpolu ptrebno je da Priština obezbedi 115 glasova podrške zemalja članica.

Albanija je pre dve godine podnela zahtev za prijem Kosova u Unesko. Na Generalnoj konferenciji Uneska, na kojoj je za pozitivnu odluku potrebna dvotrećinska većina, glasale su u novembru 2015. godine 142 države članice, dok je 29 država bilo uzdržano.

Za prijem Kosova glasale su 92 države, a 50 ih je bilo protiv, pa su Kosovu nedostajala tri glasa za prijem. Nakon odbijanja, neophodno je da prođu dve godine za ponovnu kandidaturu.

Izvor: B92, Beta, Insajder