Pacoli o zahtevu za ukidanjem taksi: Kosovo ne može da odbije SAD

Kosovo ne može da odbije zahtev SAD-a, izjavio je Bedžet Pacoli, ministar spoljnih poslova Kosova, komentarišući zahtev Vašingtona da se ukine taksa na robu iz Srbije i BiH.

Bedžet Pacoli

Kako prenosi RTK 2, Pacoli je izjavio da će razgovarati sa premijerom Ramušom Haradinajem o mogućnosti pozitivnog odgovora za SAD.

Vašington je pre nekoliko dana od vlade u Prištini zatražio hitno ukidanje taksi na robu iz Srbije i upozorio da u slučaju da to ne bude učinjeno, SAD će uvesti sankcije i uskratiti podršku Kosovu.

Uprkos ovom zahtevu, Ramuš Haradinaj je rekao da takse na robu iz Srbije neće biti ukinute sve do 2022. godine. Kako je naveo, do ukidanje može doći samo ukoliko dobije čvrste garancije da će biti potpisan sporazum Beograda i Prištine o međusobnom priznanju u određenom roku.

„Različiti stavovi predsednika i premijera o dijalogu stvaraju nejasnoće“

Bedžet Pacoli je izjavio i da je njegov rad otežan zbog nejedinstva državnih zvaničnika. On je priznao da različiti stavovi predsednika Hašima Tačija i premijera Ramuša Haradinaja o dijalogu sa Srbijom stvaraju nejasnoće.

Prema njegovim rečima, u razgovoru sa Srbijom, Kosovo može da napravi izvesne kompromise, koji će se, kako je rekao „desiti u okviru demarkacije sa Srbijom“.

Haradinaj je nedavno izjavio da se protivi „davanju zemljišta Kosova Srbiji“, kao i da stav SAD ne ide u smeru o promeni granica ili razmene teritorije Srbije i Kosova.

„Kosovo poštuje SAD, imamo direktnu komunikaciju sa administracijom predsednika Donalda Trampa. Rekli su nam da ne budemo paranoični i da zbog pominjanja te teme blokiramo pozitivne opcije“, rekao je Haradinaj.

Izvor: RTK2, Insajder