Parlament Makedonije sutra nastavlja o ustavnim amandmanima za promenu imena

U parlamentu Makedonije danas posle podne počela je finalna plenarna sednica o ustavnim izmenama u skladu sa Dogovorom sa Grčkom, a kojim se ime države menja u Severna Makedonija. Za to vreme, kako prenose mediji, ispred Sobranja održani su protesti, a po završetku večerašnje sednice policija je privela četvoricu demonstranata koji su, po nekim indicijama, nameravali da upadnu u parlament. Rasprava o amandmanima u makedonskom parlamentu nastavlja se u sutra od 13 časova.

Sobranje

Na samom početku plenarne sednica o ustavnim izmenama, premijer Makedonije Zoran Zaev pozvao je poslanike da podrže ustavne amandmane, jer to, kako je rekao, znači punopravno članstvo u NATO za manje od godinu dana i otvara realnu mogućnost da ova zemlja u junu otvori pregovore sa EU i da ih završi do 2025.  

"Hajde da se izdignemo iznad podela i da gledamo kako se naša zastava vije u Briselu... Svaki glas za je glas za punopravno članstvo u NATO i stavlja je u porodicu EU, a svaki glas protiv je  glas za izolaciju i nove krize", rekao je Zaev.

On je ponovio da Dogovor sa Grčkom i ustavne izmene koje je predložila makedonska vlada garantuju makedonski jezik i identitet.

"Imam kristalnu i nedvosmislenu potvrdu makedonskog identiteta. Grčka više ne osporava naše pravo na samoopredeljenje", istakao je Zaev.

Sporna rečenica u preambuli Ustava

Makedonski mediji preneli su ranije da je premijer Zaev postigao dogovor sa liderom albanske opozicije u toj zemlji Zijadinom Selom za podršku za ustavne promene. Zaev je, kako prenose makedonski mediji,  prihvatio da se iz preambule ustava briše rečenica "građani koji žive u granicama", te da se umesto toga pobroje sve etničke zajednice

Zaev je rekao da je prihvaćen i amandman 36, koji predviđa da država jednako vodi računa o svim građanima, pa i onima koji žive i dijaspori. Sela, koji je predsednik opozicione Alijanse za Albance, potvrdio je dogovor sa Zaevom i naveo da je Alijansa veoma ponosna na doprinos tom dogovoru.

"Uspeli smo da preciziramo preambulu kako bi se izbeglo postojanje dve kategorije građana", ocenio je Sela.

Prema rečima Zaeva, on je odbacio zahtev Pokreta Besa da albanski jezik bude drugi službeni jezik u Makedoniji.

Makedonska vlada je prihvatila amandman Alijanse za Albance koji predviđa da i Kosovo bude dodato u makedonskom ustavu kao susedna država, kao i još jedan amandman kojim se definiše da makedonsko državljanstvo, odnosno pojam "građanin Severne Makedonije" ne određuje etničku pripadnost građanina.

Ispred Sobranja protesti

Opoziciona VMRO DPMNE ne učestvuje na ovoj sednici, a osam poslanika iz ove partije koji su formirali nezavisnu poslaničku grupu, očekuje se da će se pozitivno izjasniti, kao i u prvoj fazi pre dva meseca. VMRO DPMNE je saopštila da će svi poslanici koji glasaju za ustavne izmene biti isključeni iz partije.

Ispred makedonskog Sobranja u danas je bio održan protest grupe građana "Makedonija - blokira", koji su obezbeđujivale jake policijske snage. Demonstranti uzvikuju "izdajnici", "plaćenici", "Makedonija, Makedonija" i pozivali poslanike i predsednika Đorđa Ivanova da im se pridruže i da se suprotstave promeni imena.

Oni su tražili i da uđu u Sobranje i pozivaju predsednika da proglasi ratno stanje.

Lider makedonske opozicione VMRO DPMNE Hristijan Mickoski priključio se danas protestima ispred parlamenta protiv ustavnih izmena i pozvao članove i pristalice te partije da urade isto.

Protest udruženja „Tvrdokorni“ i „Makedonija blokira“ zbog promene imena države u Severna Makedonija počeo je oko podneva u organizaciji pokreta "Makedonija blokira" u vreme kada je trebalo da u parlamentu počne finalna plenarna sednica radi usvajanja ustavnih amandmana predviđenih dogovorom s Grčkom o rešavanju spora oko imena.

Plenarna sednica je odložena za 16.00 kako bi bio verifikovan mandat poslaniku vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) koji će zameniti dosadašnjeg šefa poslaničke grupe Tomislava Tunteva, koji je dao ostavku da bi počeo da radi u Agenciji civilno vazduhoplovstvo.

Po završetku večerašnje sednice policija je privela četvoricu demonstranata koji su, po nekim indicijama, nameravali da upadnu u parlament.

Dragan Ugrinovski, jedan od organizatora protesta, izjavio je da je ovo uspešan dan jer  oni koji su protestvovali nisu dozvolili poslanicima da izglasaju amandmane. 

Organizacija "Makedonija blokira" najavila je novi protest za sutra u 12 časova jer se rasprava o amandmanima u parlamentu nastavlja u četvrtak u 13 časova.

Za promenu ustava neophodna dvotrećinska većina

Poslanik SDSM-a Aleksandar Kiracovski je pre podne rekao novinarima da vladajuća koalicija ima potrebnu dvotrećinsku većinu od 80 poslanika za usvajanja amandmana kojim se menja ime države i učvršćuje makedonski nacionalni identitet, dodajući da bi proces ustavnih izmena trebalo da bude završen do petka.

Najveća opoziciona partija VMRO DPMNE je najavila da neće učestvovati na plenarnoj sednici, jer, prema rečima Mickoskog, ne želi da da legitimitet "promenama do kojih se ne dolazi demokratskim putem, već aktom nasilja, ucenama i pretnjama poslanicima i njima bliskima".

"Otpor je jedino što nam preostaje. Ja ću kao jedan od vas iskoristiti svoje demokratsko pravo da mirno i dostojanstveno protestujem i prkosim onom što se dešava danas i što će se dešavati narednih dana", rekao je lider VMRO DPMNE na konferenciji za novinare.

Mickoski je pozvao pristalice da, kako je rekao, ne podležu provokacijama i izmišljenim konstrukcijama koje plasiraju policijske strukture i da ostanu dostojanstveni.

Makedonski parlament je 19. oktobra počeo proces izmena Ustava podrškom 80 poslanika predlogu Vlade. Ta dvotrećinska većina je obezbeđena glasovima osam poslanika opozicione VMRO DPMNE koji su zbog toga izbačeni iz stranke.

Posle te prve faze u drugoj fazi su poslanici natpolovičnom većinom "utvrdili" nacrt amandmana koje je predložila Vlada, posle čega je usledila petodnevna javna rasprava.

U poslednjoj, trećoj fazi procesa ponovo će biti potrebna dvotrećinska većina od 80 poslanika za finalno usvajanje ustavnih izmena u skladu s dogovorom s Grčkom, čija je primena uslov za prijem Makedonije u NATO i početak pregovora o članstvu u EU.

Ukoliko Sobranje usvoji izmene Ustava, onda je na potezu Grčka, koja će trebati da u svom parlamentu ratifikuje Dogovor iz Prespe. Portparol vlade Dimitris Tzanakopulos je izjavio da je ubeđen da će Dogovor dobiti većinu u grčkom parlamentu.

Izvor: Beta, Insajder, Telma, Sloboden pečat