Paunović: Sinoć sprečena ilegalna deportacija izbeglica od strane policijske ili vojno-policijske jedinice

Sinoć je još neidentifikovana policijska ili vojno-policijska jedinica, oduzimajući ispravne papire o nameri da se traži azil u Srbiji, sedmoro izbeglica na putu za izbeglički kamp izvela iz autobusa i prevezla do šume u blizini granice s Bugarskom, kaže Gordan Paunović iz Info parka.

Izbeglice

“Ovo je bio pokušaj ilegalne deportacije, o čemu slušamo već mesecima, ali do sada nismo imali konkretne dokaze”, navodi Paunović i dodaje da su ipak na kraju, uz pomoć pojedinih ažurnih policajaca iz Surdulice, uspeli da lociraju i spasu sedam mladih ljudi. 

Krovne međunarodne organizacije koje se bave migrantskom krizom istražuju pokušaj deportacije jedne izbegličke porodice koja je izvučena iz autobusa, rekao je kasnije danas za N1 Gordan Paunović iz Info centra. Na pitanje da li očekuje reakciju ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića o ovom slučaju, Paunović odgovara da bi bilo dobro da neko reaguje.

On objašnjava da je ova grupa bila uredno registrovana u Beogradu i s papirom koji bi trebalo da garantuje zaštitu države juče rano ujutru krenula u izbeglički kamp u Bosilegradu, gde su je uputili državni organi.

“Nakon kontrolnog punkta u blizini Vlasinskog jezera porodici se gubi trag. Po njihovim svedočenjima, iz autobusa ih je izvela još neidentifikovana policijska ili vojno-policijska jedinica, oduzeti su im i uništeni potpuno ispravni registracioni papiri o nameri da se traži azil u Srbiji. Sedmoro mladih ljudi je potom prevezeno ka državnoj granici i ostavljeno u šumi da put sami nastave ka Bugarskoj”, navodi Paunović.

Prema njegovim rečima, u ovoj grupi su bili dete od dve godine, jedna 16-godišnja devojka i nekoliko žena. 

Problemima s kojima se sreću izbeglice na svom putu i kako krijumčarenjam stanovništva iz ratom ugroženih područja pojedinci zarađuju više milijardi evra novinari Insajdera bavili su se u emisiji Insajder bez ograničenja Prekobrojni.

“Prevodilac Info parka sinoć je primio poziv za pomoć od ove grupe koja je bila u panici pitajući šta da radi i moleći da ih neko spase odatle jer su bili iscrpljeni, bez snage, a žene i bez svesti”, objašnjava Paunović i dodaje da je grupa uz pomoć jedinog mobilnog telefona koji je još radio uspela da pošalje GPS koordinate.

“Ovu grupu ljudi, a među njima i dete od dve godine, još neidentifikovana jedinica ostavila je u šumi u sred mraka, na minus 11 stepeni, gde nema ničega u blizini”, kaže Paunović i dodaje da je narednih šest sati trajala dramatična akcija spasavanja.

“Ako postoji ime koje sada moram da pomenem, to je Slavko Stojiljković, dežurni policajac u Surdulici, koji je sve ovo shvatio vrlo ozbiljno, proverio i posložio činjenice i na kraju preuzeo odgovornost da se izbegne katastrofa. Mogu samo da mu ljudski kažem 'hvala' što je bio čovek u noći kada je to trebalo”, ističe Paunović.

Prema njegovim rečima, nakon akcije spasavanja ova grupa smeštena je u prihvatni centar u Bosilegradu, gde bi trebalo da uđe ili u azilnu proceduru u Srbiji ili sačeka svoj red u redovnoj procedure za ulaz u Mađarsku. U ovom trenutku njihov glavni problem je to što više nemaju papire o registraciji.

Kako dalje navodi, kancelarija za azil pri MUP-u Srbije je u mogućnosti da izda duplikate, ali je to praksa koja se do sada retko primenjivala.

“Noćas je Srbija za dlaku propustila da ovaj datum dočeka sa sedam mrtvih Kurda, koji čak nisu ni migranti nego izbeglice iz Iraka“, ističe Paunović, podsećajući da je danas Međunarodni dan migranata, datum koji niko ne obeležava.