Pavlović: Deset članova GIK u Šapcu podnelo ostavke na funkcije, blokiran rad Komisije

Deset članova, odnosno svi osim predstavnika Srpske napredne stranke, u Gradskoj izbornoj komisiji u Šapcu podneli su ostavke, rekao je za Insajder (dosadašnji) predsednik GIK u Šapcu Budimir Pavlović. On je naveo da su ti članovi doneli jednoglasan stav o ostavci. Ovime je, kako je objasnio za Insajder, rad GIK praktično blokiran, iako nisu donete odluke o postojećim prigovorima, budući da preostali članovi iz redova SNS nemaju ni kvorum, niti prostu većinu za donošenje odluka.

Izbori u Srbiji 21. jun 2020. / Foto. Srđan Ilić

Ostavke članova GIK, navodi Pavlović, ne podležu nikakvom usvajanju, niti verifikaciji. Kao mogući, ali malo verovatan izlaz iz situacije, on vidi sazivanje starog saziva Skupštine grada i imenovanje novih članova GIK koji bi odlučivali o prigovorima.

Predstavnici SNS u GIK su, tvrdi Pavlović, u „lažnom štrajku glađu“, njih desetak je u sali u kojoj je zasedao GIK, odnosno u upravnoj zgradi.

Osvrćući se na jučerašnji incident kada su aktivisti i rukovodioci SNS u Šapcu fizički sprečili članove Gradske izborne komisije da napuste salu u kojoj je Komisija zasedala, Pavlović je rekao da je policiju pozivao desetak minuta da odblokira izlaze, ali da se oni, kako je rekao, nisu odazvali. 

SNS: Opstrukcija izbornog procesa

Gradski odbor Srpske napredne stranke Šabac u saopštenju koje je dostavljeno medijima navodi da dok predstavnici SNS štrajkuju glađu da bi odbranili izbornu volju naroda, pristalice Nebojše Zelenovića podnose ostavke u Gradskoj izbornoj komisiji Šabac s „nemuštim obrazloženjima iz kojih je jasno da je to još samo jedan u nizu poteza čiste opstrukcije izbornog procesa".

SNS Šapca konstatuje da je sada jasno da Zelenović nikada nije imao nameru da napusti fotelju gradonačelnika, „pa čak ni kada to od njega traži više od 30.000 njegovih sugrađana”.

„Pošto je tri puta izgubio, pošto je video da je narod prozreo njegove mutne radnje sa Gradskom izbornom komisijom, naredio je svojim poslušnicima da podnesu ostavke, samo da bi na svaki način sprečio verifikaciju pobede Srpske napredne stranke”, navodi u saopštenju SNS, čiji gradski odbor u Šapcu poziva nadležne institucije da reaguju po krivičnim prijavama koje je ta stranka podnela.

„Iz zgrade GIK-a sam izašao tek posle jedan sat uveče“, naveo je Pavlović.

Komentarišuću jučerašnje saopštenje MUP po kome je policija intervenisala i nije bilo narušavanja reda i mira Pavlović tvrdi da „policija ne govori istinu i da to jeste razlog današnje ostavke“.

„Ja živi zid nisam mogao da probijem i jednoglasni stav svih članova koji su danas podneli ostavku je da je potpuno suludo učestvovati u radu Komisije tokom kojeg smo fizički ugroženi“, dodao je.

U međuvremenu načelnik Policijske uprave Šabac Zoran Jevđenić je po drugi put demantovao tvrdnje Pavlovića o tome da policija nije reagovala.

„Apsolutno su netačne tvrdnje Budimira Pavlovića, predsednika Gradske izborne komisije, da je sinoć šest puta zvao policiju i da su pripadnici policije došli samo ispred zgrade opštine Šabac“, navodi se u izjavi Jevđenića koju prenosi MUP.

Pavlović je, tvrdi Jevđenić, „sinoć u svega dva navrata pozivao policiju, koja je postupila u oba slučaja“.

„Prvo je oko 20:20 časova prijavio da se ispred zgrade opštine Šabac okupio veći broj građana koji ne dozvolјavaju članovima GIK-a da napuste opštinu, a potom je oko 20:40 časova prijavio i da su neke osobe ušle u zgradu i onemogućavaju rad Gradske izborne komisije. Identični događaj, da su nepoznate osobe ušle u zgradu, u isto vreme policiji je prijavila još jedna osoba, a po svim prijavama policija je odmah postupila i o svemu je obavešteno Osnovno javno tužilaštvo u Šapcu“, navodi se u izjavi.

Jevđenić tvrdi da je na lice mesta upućena patrola policije, koja je utvrdila da se na nekih 20-ak metara od zgrade opštine nalazi grupa lјudi, koji su rekli da su došli kako bi zaštitili izbornu volјu građana.

„Tom prilikom nije bilo nikakvog narušavanja javnog reda i mira, niti je bilo ko blokirao ulaze zgrade opštine Šabac u kojoj je zasedala Gradska izborna komisija. Imajući u vidu da je u međuvremenu dobijena i druga prijava Pavlovića, pripadnici policije ušli su u zgradu opštine i utvrđeno je da nema nikakvog narušavanja javnog reda i mira, a podnosilac prijave se nije pojavio, niti se bilo ko od zatečenih osoba žalio da ima nekih protivzakonitih radnji“, navodi se u izjavi.

Policiju je, tvrdi Jevđenić, 40 minuta nakon ponoći, pozvala i osoba koja se predstavila kao supruga Budimira Pavlovića, koja je prijavila da je njen muž zatvoren u zgradi opštine od strane nepoznatih lica.

„Pripadnici policije odmah su izašli na lice mesta i utvrđeno je da ispred opštine više nema okuplјenih građana, da su sva svetla u zgradi ugašena, a nije primećeno prisustvo bilo koga u objektu koji je bio zaklјučan. Policija je, takođe, u više navrata tokom noći obilazila zgradu opštine i stanje je ostalo nepromenjeno. I o ovoj prijavi, kao i o gorepomenute tri, obavešteno je Osnovno javno tužilaštvo u Šapcu“, stoji u izjavi.

„Pozivam Budimira Pavlovića, ali i sve druge političke aktere u Šapcu, da ne zloupotreblјavaju policiju zarad sopstvenih političkih obračuna i to iznošenjem brojnih neistina. Da su o jučerašnjem postupanju policije iznete netačne informacije potvrdili su danas i oni sami, pošto je sinoć Nebojša Zelenović tvrdio da policija nije reagovala i izašla na lice mesta, a danas je priča promenjena da smo bili samo ispred zgrade opštine. Očigledno je reč o pokušaju obmane javnosti u cilјu narušavanja ugleda i rada pripadnika PU Šabac“, tvrdi načelnik PU Šabac.

Predsednik Gradske izborne komisije u Šapcu Budimir Pavlović sinoć je izjavio da aktivisti i rukovodioci SNS u Šapcu fizički blokiraju članove Gradske izborne komisije da napuste salu u kojoj su zasedali. Kako je naveo, predstavnici GIK-a su o svemu obavestili policiju, ali policija nije izašla na teren. Aktivisti SNS su tvrdili da je GIK sinoćnjom odlukom da odloži odlučivanje o prigovorima opstruirao izborni proces i da, odugovlačenjem “sačeka da izbori, jednostavno, ne mogu da se proglase”.

Izbori za odbornike Skupštine Grada održani su zajedno sa parlamentarnim 21. juna, a najviše glasova imala je Srpska napredna stranka. Ponovljeni Izbori na 27 mesta odloženi su zbog uvođenja vanredne situacije u Šapcu zbog epidemiološke situacije izazvane koronavirusom, a nakon ukidanja raspisani su  za 5. septembar.

Potom su prethodnog vikenda izbori ponovljeni na još pet mesta, nakon čega je najavljeno da će zbog nepravilnosti biti ponovljeni na još jednom mestu.

SNS je, prema podacima te stranke, osvojila 37 od ukupno 69 odborničkih mesta u lokalnom parlamentu, dok je koalicija oko Nebojše Zelenovića osvojila 22, a lista Nemanje Pajića je - sedam mandata. 

Zelenović je povodom ovih rezultata rekao da su ponovo uočene nepravilnosti i najavio krivične prijave.

Izvor: Insajder