Pekara u Borči ponovo radi: Građani pružili podršku, vlasnik besplatno delio hranu

Na desetine građana jutros je dalo podršku vlasniku pekare „Roma“ u Borči, ispred koje je prošlog vikenda grupa desničara sprečavala ljude da uđu u pekaru i uz svinjsku glavu uzvikivala nacionalističke parole. Pekara je bila zatvorena šest dana, a akcija „Burek solidarnosti“ organizovana je kao odgovor na subotnji incident. Vlasnik „Rome“ Đuraj Mon u znak zahvalnosti svim građanima koji su danas došli u pekaru hranu je delio besplatno, a onaj ko je ipak hteo da plati novac je ostavljao u kutiju za pomoć jednoj devojčici.

Vlasnik pekare u Borči danas besplatno delio hranu Foto: Srđan Ilić

Nakon što je prošle subote na društvenim mrežama objavljena fotografija jednog radnika pekare „Roma“ sa dvoglavim orlom, nacionalnim simbolom Albanaca, grupa huligana organizovala je protest ispred pekare. Okupljeni su nosili srpske zastave, skandirali parole o Kosovu i puštali srpske pesme, a na vozilo vlasnika pekare Đuraja Mona lepili su nalepnice „Kosovo je Srbija” i stavili svinjsku glavu.

Iako je sporna fotografija nastala još pre dve godine, na zahtev okupljenih Mon je bio prinuđen da zatvori pekaru. Ona nije radila sve do danas, kada se ispred objekta, u sklopu akcije „Burek solidarnosti“, okupilo na desetine građana.

Kako javlja reporterka Insajdera, u znak podrške Monu, na doručak u pekaru došlo je najviše meštana, a među okupljenima bili su i predstavnici civilnog sektora i članovi pojedinih opozicionih stranaka, kao i pojedini profesori Univerziteta u Beogradu.

Na desetine građana podržalo vlasnike pekare Foto: Srđan Ilić

Kako za Insajder kaže Đuraj Mon, pekara „Roma“ ubuduće neće prekidati svoj rad. On navodi da ima informacije da će u nedelju biti organizovan novi skup huligana.

„Nadam se da će policija i u nedelju raditi svoj posao. Opet su objavili preko društvenih mreža da će da se skupe svi i da nema mesta za šiptara ovde, a ja se osećam da sam građanin ovog grada. Ljudi se dele na dobre i loše, nema to veze koje su nacionalnosti“, kaže Mon.

Mada je u MUP-u pre nekoliko dana za Radio Slobodnu Evropu rečeno da je Policijska uprava za grad Beograd preduzela određene bezbednosne mere u cilju lične zaštite i imovinske sigurnosti vlasnika pekare i njegove porodice, Mon za Insajder navodi da ga niko nije čuvao nakon subotnjeg protesta.

„Dok je bilo incidenta tu su bili non stop“, kaže on i dodaje da dobija pretnje preko društvenih mreža.

Vlasnik pekare „Roma” se još tokom protestnog skupa ogradio od poteza svog zaposlenog, koji se slikao sa dvoglavim orlom u Knez Mihailovoj ulici.

Đuraj je naknadno poslao i saopštenje u kojem je naveo da je za fotografiju saznao preko društvenih mreža i da nije bio upoznat sa „ponašanjem zaposlenog u vreme nastanka fotografije“.

Ograđujem se od takvog postupanja svog zaposlenog, ni na koji način nisam dao podršku niti motiv da se tako nešto uradi. Nisam bio prisutan kada je nastala ta fotografija, ona nije nastala tokom radnog vremena, niti u radnom prostoru, niti u mom bližem okruženju i ja ni na koji način nisam povezan sa takvim postupanjem”, ističe vlasnik pekare.

Ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je da ispred pekare nije bilo incidenata, kao i da su policijski službenici bili prisutni sve vreme tokom protesta i da su obezbeđivali da ne dođe do narušavanja javnog reda i mira.

Iz Inicijative mladih su, međutim, saopštili da je ministar pokušao da relativizuje napad na vlasnika tog objekta.

„Iako policija nije dozvolila incidente većih razmera u subotu, ostaje pitanje zašto nije prekinula okupljanje ispred pekare Roma, imajući u obzir da su huligani poslali jasne poruke mržnje prema vlasniku pekare, pesmama i skandiranjem šovinističkih poruka kao i svinjskim glavama, što može biti osnov za zabranu skupa koji poziva na kršenje ljudskih prava”, ocenjuje se u saopštenju Inicijative mladih.

Izvor: Insajder