Penzioner i bivši radnici PKB blokirali saobraćaj: Zahtevi - sastanak s predsednikom i da RTS izveštava o njihovom problemu

Članovi Udruženja penzionera i bivših radnika PKB-a „Rit“, koji traže isplatu nadoknada za akcije, ponovo su danas blokirali centralne ulice Beograda tražeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Protest je održan kod Skupštine Srbije i kod zgrade RTS-a.

Protest bivših radnika PKB

RTS-u predat je zahtev da javni servis izveštava o njihovim problemima, a skup je završen ispred opštine Palilula, jer su im iz te opštine više puta obećavali sastanak do kojeg nikada nije došlo. Tvrde i da će ubuduće protest radikalizovati blokadom saobraćaja traktorima ispred Skupštine. 

Glavni zahtev Udruženja penzionera i bivših radnika Poljoprivredne korporacije "Beograd" (PKB) je  da im se isplate naknade na ime akcija koje nisu dobili zbog promene statusa tog preduzeća.

Društveno preduzeće PKB je raznim odlukama predstavnika države pre nekoliko godina prešlo u državno vlasništvo. Privatizacija PKB-a, nekada jednog od najvećih poljoprivrednih kombinata u Evropi, završena je u drugoj polovini 2018. i to prodajom imovine tog preduzeća kompaniji Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Iako su radnici, kako navode u Udruženju, po Zakonu o privatizaciji imali pravo na akcije, to im je uskraćeno.

Nedavno je Ministarstvo privrede prenelo stav Državnog pravobranilaštva da nema osnova da bivšim radnicima PKB budu isplaćene besplatne akcije koje nisu dobili kada je prodata ta firma i uputilo radnike da svoja prava zahtevaju u sudskom postupku.

Radnici su već pokrenuli sudski proces, a ročišta se već nekoliko puta odlažu. Udruženje koga čini oko 3.000 penzionera i bivših radnika sada na ime naknada potražuje oko 11 miliona evra.

Šta je sve prethodilo privatizaciji PKB-a, i na koji način je ona sprovedena pogledajte u tri epizode Insajderovog serijala „Prodaja”. Novinari Insajdera u ovom serijalu otkrivaju i da je država arapskom partneru prodala parcele zemljišta koja su joj bila potrebna za izgradnju brze saobraćajnice.

Izvor: Beta, N1, Insajder