Petarde i molotovljevi kokteli na protestu opozicije u Tirani

Albanske opozicione partije protestovale su danas u Tirani uz pozive za ostavku vlade i prevremene parlamentarne izbore. Kako piše RTS, tokom protesta povređena su dva policajca i tri demonstranta.

Protest u Tirani

Hiljade pristalica opozicije desnog centra iz cele zemlje okupile su se ispred zgrade vlade, noseći antivladine transparente. Oni su bacali petarde, molotovljeve koktele i druge predmete.

Opozicija optužuje levičarsku vladu premijera Edija Rame da je korumpirana i vezana za organizovan kriminal, što vlada negira. 

Opozicioni poslanici bojkotuju parlament iz protesta, mada su mnoga njihova mesta u međuvremenu popunili drugi opozicioni kandidati. Vladajući Socijalisti imaju 74 mesta u parlamentu od 140 mesta.

Edi Rama započeo je 2017. godine drugi mandat na čelu vlade, a Albanija u junu očekuje odgovor Evropske unije da li mogu da počnu pregovori o članstvu.

Na prethodnim protestima, koji se u Tirani održavaju već nekoliko meseci, demonstranti su bacali baklje i kamenje, na šta je policija reagovala suzavcima i vodenim topovima.

Izvor: RTS, Beta, Insajder