Peti sastanak na FPN: Povišeni tonovi oko biračkog spiska, sledeći susret za 10 dana

Peti sastanak na Fakultetu političkih nauka na kom su učestvovali predstavnici vlasti, dela opozicije i civilnog sektora, protekao je uz povišene tonove oko teme biračkog spiska, ali i dogovora da se sa Radnom grupom Vlade Srbije za izborne uslove razgovara o efektima dosadašnjih sastanaka na FPN, rekao je danas jedan od organizatora okruglog stola, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević.

Treći sastanak vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka / Foto: Srđan Ilić

Posle sastanka, Antonijević je izjavio da je na skupu na temu biračkog spiska bilo povišenih tonova, iako je reč o tehničkoj temi. On je naveo da su učesnici ponovo iskazali spremnost da se nastave razgovori, kao i da se organizuje javno slušanje o radu REM.

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo istakao je da je bilo razgovora o ministarstvima koja bi mogla sprovoditi preporuke iz dijaloga na FPN i o učešću predstavnika tih resora na narednim sastancima. On je najavio je sledeći sastanak za 19. septembar na temu biračkog prava i izrazio nadu da će, s obzirom na značaj te teme, i stranke koje bojkotuju dijalog promeniti odluku i vratiti se razgovorima na FPN.

Na sastanak su danas došli predstavnici Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije (SPS), Pokreta socijalista (PS) i Socijaldemokratske partije Srbije. Od opozicinih političkih grupacija bili su prisutni predstavnici Pokreta slobodnih građana, Građanskog demokratskog foruma, Lige socijaldemokrata Vojvodine, Liberalno-demokratske partije, Stranke moderne Srbije i stranke Demokratska akcija Sandžaka.

PSG: Nećemo učestvovati na sastancima bez ispunjenja dva uslova

Kako je saopštio PSG, taj pokret više neće učestvovati u tim razgovorima, ukoliko se ne donese obavezujući dokument o izbornim uslovima, navodeći dva zahteva.

"Da se do 19. septembra sastavi pisani obavezujući dokument kojim se vlast obavezuje da će usvojiti i implementirati preporuke koje su podnele stučne organizacije, u skladu sa preporukama OSCE i ODIHR, a koje se prevashodno odnose na medijsku zastupljenost opozicije na Rradio televiziji Srbije i televizijama sa nacionalnom frekvencijom, finansiranje kampanje, sprečavanje funkcionerske kampanje, rad Regulatornog tela za elektronske medije(REM) i Republičke izborne komisije (RIK) i sredjivanje biračkog spiska”, piše u saopštenju.

Kao drugi zahtev je navedeno da se na sledeći sastanak pozovu i “svojim prisustvom i potpisom na obavezujući dokument obavežu i ministri u nadležnosti čijih resora će biti sprovođenje usvojenih preporuka, odnosno da ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević svojim potpisima preuzmu političku odgovornost za (ne)ispunjenje ovih preporuka". 

PSG je u saopštenju zahvalio i organizatorima - Fondu za otvoreno društvo i Fakultetu političkih nauka koji su, kako je istaknuto, "u dobroj veri i nepristrasno dali sve od sebe da ovaj dijalog ima pozitivne efekte".

“Međutim, na osnovu dosadašnjeg toka razgovora, a naročito imajući u vidu dešavanja u toku kampanje i izbornog dana u opštini Medveđa - gde opozicija i ne učestvuje na izborima - a koje su obeležili džipovi, pritisci i zastrašivanje građana, zloupotrebe javnih resursa sve je jasnije da ne postoji politička volja od strane vlasti da se kreira iole normalna politička atmosfera koja društvo neće dovesti na ivicu građanskog rata, a izborne uslove približiti standardima propisanim dokumentima Evropske Unije i njenih institucija, Ustavom i zakonima Republike Srbije", naglasio je PSG.

PSG  je naveo kako smatra da su četiri runde, i ova današnja peta, sasvim dovoljne za analizu, razgovore i razmatranja i da je neophodno dijalog podići na viši nivo, ili konačno konstatovati da nije postignut nikakav rezultat.

Ranije su taj dijalog vlasti i opozicije napustile pojedine opozicione političke grupacije kao što je Savez za Srbiju, a prethodni je napustila i Nova stranka. U dijalogu ne učestvuju ni Demokratska stranka Srbije, Dosta je bilo i Srpska radikalna stranka.

Na prethodnom sastanku od predstavnika političkih partija bili su prisutni Aleksandar Martinović, Vladimir Đukanović i Veroljub Arsić iz SNS-a, Đorđe Milićević iz SPS-a, Rade Veljanovski iz Građanskog demokratskog foruma, Čedomir Jovanović i Đorđo Žujević iz LDP-a, kao i predstavnici Pokreta slobodnih građana, Socijaldemokratske partije, Stranke moderne Srbije, LSV-a i SDA Sandžaka.

Na tom bilo je reči o finasiranju predizbrone kampanje, radu medija tokom izbornog ciklusa, ali i “osvrtu na postignute rezultate razgovora u poslednjih mesec dana”. Poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović naveo da se svi zahtevi opozicije svode na to da predsednik Srbije i SNS ne učestvuje u izbornoj kampanji, a da SNS na tako nešto ne može da pristane.

Četvrti okrugli sto, čija je tema bila izveštavanje medija tokom izbora, pre kraja napustili su lider Dveri Boško Obradović i potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić uz obrazloženje da ne postoji želja vlasti da prihvati bilo koji zahtev nevladinih organizacija i opozicije o izbornim uslovima.

Nakon trećeg sastanka vlasti i opozicije, direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijević rekao je da ne bi koristio reč „konstruktivan“ da opiše sastanak dodajući da će se konstruktivnost pokazati kada se dobiju odgovori predstavnika vlasti na iznete predloge.

Ubrzo nakon toga, Savez za Srbiju je saopštio da na sastancima predstavnika vlasti i opozicije neće više učestovati, uz obrazloženje da format sastanaka ne daje nikakve rezultate.

Na bojkot dijaloga na Fakultetu političkih nauka, ali i predstojećih izbora pozvalo je i Udruženje Jedan od pet miliona, koje već mesecima unazad organizuje proteste, a svoj poziv obrazložili su time da je “navodni dijalog na okruglim stolovima samo farsa i igrokaz ove vlasti”.

Izvor: Beta, Insajder