Petrović: Šabić i Janković predložili kažnjavanu Petrović Škero

Predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe Petar Petrović izjavio je danas da neće odgovarati povereniku za informacije od javnog značaja Rodoljubu Šabiću povodom navoda da Odbor nije imao pravo da vrati predlog poverenika i zaštitnika građana za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

Petar Petrović

Petrović je na sednici Odbora kratko obavestio poslanike da se Šabić zbog vraćanja predloga obratio Odboru i dao svoje mišljenje, da je to njegovo pravo, ali da Odbor "nema nameru da mu odgovara".

On je, međutim rekao da zarad javnosti mora da kaže "koliko su principijelni i dosledni" poverenik i ombudsman budući da su za kandidata za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije predložili bivšu predsednicu Vrhovnog suda Srbije Vidu Petrović Škero koju je Odbora Agencije za borbu protiv korupcije kažanjavao jer nije dostavljala podatke koji su od nje traženi.

Odbor Skupštine Srbije za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu odlučio je 7. jula da vrati predsedniku Srbije, kao i zaštitniku građana i povereniku za informacije od javnog značaja predloge za kandidate za članove Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

Kako je tada objasnio Petar Petrović, ti predlozi se vraćaju jer su ih podneli bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić i Saša Janković koji više ne obavlja funkciju zaštitnika građana.

"S obzirom na to da su se promenile okolnosti i da je za predsednika izabran Aleksandra Vučić i pošto Saša Janković više nije zaštitnik građana potrebno je vratiti predloge", rekao je tada Petrović.

Ukazavši da novi zaštitnik građana još nije izabran, Petrović je rekao da bi posle okončanja te procedure novi ombudsman zajedno sa poverenikom trebalo da usaglasi stavove i ponovo Skupštini predloži kandidata za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

Šabić i Saša Janković su još 2015. godine podneli predlog da član tog Odbora bude bivša predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović Škero.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić  je za insajder odluku Odbora prokomentarisao kao karikiranje prava.

Inače, Odbor za pravosuđe Skupštine Srbije prihvatio je danas predlog predsednika Srbije za člana Odbora Agencije za borbu pritov korupcije Miloša Stankovića i uputio ga Skupštini na razmatranje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio je Miloša Stankovića, docenta na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Izvor: Beta